Доступність посилання

ТОП новини

Балкани. Афганістан


Балкани. Афганістан

Прага, 9 січня 2002 – Цієї середи західні оглядачі порушують низку актуальних міжнародних проблем, знову повертаючись до становища на Балканах і в Афганістані, коментують розвиток подій на індійсько-пакистанському кордоні, поїздку прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера до країн Південної Азії, а також нараду представників країн так званої Шанхайської групи.

Коментуючи нинішню ситуацію на Балканах, британська газета «Файненшл таймс» повертається до так званого пакту стабільності в Південно-Східній Європі, підписаного в Сараєві 1999-го року. Попри деякі скромні досягнення, як підкреслює газета, основних положень цього документа не виконано і це стало ясним для країн регіону і для країн-донорів, які вносять кошти для економічного розвитку Балкан. Від січня цього року справи на Балканах перебирає представник Австрії Едгард Бусек, якого газета закликає докласти зусиль до виправлення ситуації і відновлення ефективності пакту стабільності, який мав би послужити довготерміновим планом розвитку регіону. Європейський союз мав би передусім розширити економічні й торговельні зв’язки з Балканами і взяти під пильніший контроль реформи та міжетнічні взаємини в регіоні. ЄС не повинен допустити до жодної міжетнічної сутички на території колишньої Югославії. Не зважаючи на нинішні події в Афганістані, закінчує «Файненшл таймс», Балкани повинні незмінно залишатися у центрі уваги Заходу.

Тим часом газета «Вашінгтон пост», теж у редакційній статті, аналізує ниніншє становище в Афганістані після приходу нового уряду, що отримав широку політичну й фінансову підтримку з боку Заходу. В окремих частинах Афганістану, пише газета, корупція і неспокій залишаються щоденним явищем. Яскравим прикладом цього може служити Джелалабад, веде далі газета, де працівники гуманітарних організацій постійно бояться за майно цих організацій і власну безпеку, а також зазнають постійних втручань до їхньої діяльності. За цих умов, зазначає «Вашінгтон пост», економічна відбудова країни і відновлення стабільності просто неможливі. При цьому газета перестерігає: якщо світ не бажає нової версії талібану в Афганістані, то Сполучені Штати і їхні союзники повинні вжити негайних заходів, щоб припинити цей хаос. Передусім потрібно надіслати додаткові миротворчі підрозділи для забезпечення праці міжнародних гуманітарних організацій, інакше місцеві ватажки безкарно продовжуватимуть грабувати склади харчів, призначених для голодуючого населення. Якраз тепер настав час, пише не закінчення газета «Вашінгтон пост», щоб західні лідери, зокрема президент США Буш і прем’єр-міністр Великобританії Блер реалізували їхню риторику на практиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG