Доступність посилання

ТОП новини

Захоплені в Афганістані бойовики не можуть вважатися військовополоненими, заявив міністр оборони Сполучених Штатів


Захоплені в Афганістані бойовики не можуть вважатися військовополоненими, заявив міністр оборони Сполучених Штатів

Н’ю Йорк, 23 січня 2002 - Міністр оборони Доналд Рамсфелд заявив, що з полоненими талібами та бойовиками терористичної мережі Аль-Кайда американці поводяться гуманно, але вважають, що бойовики, захоплені в Афганістані, не мають юридичних підстав претендувати на статус військовополонених і не можуть посилатися на вимоги Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими. Ця заява міністра оборони прозвучала на тлі вимог міжнародних гуманітарних організацій трактувати як військовополонених усіх афганських в»язнів, включно з бойовиками бін Ладена. Варто нагадати, що на терористів Аль-Кайда покладають відповідальність за здійснення нападів на Нью-Йорк і Вашінгтон 11-го вересня минулого року, коли загинуло понад три тисячі чоловік.

Частину афганських в»язнів тримають на військово-морській базі Гуантанамо на Кубі. Цю базу кубинський уряд ще на початку 20-го сторіччя віддав у постійну оренду Сполученим Штатам. Для в»язнів побудували тюрму з виходом на прогулянковий двір. Годують їх тричі на день, лікарі обстежують стан здоров»я в»язнів. Їм дають можливість відправляти релігійні служби. На дворі для них навіть вивісили плакат зеленого, тобто ісламського, кольору. Стріла на плакаті вказує, в якому напрямку знаходиться Мекка, бо в той бік повинні молитися мусульмани. На 23 січня на базу Гуантанамо транспортними літаками з Афганістану доставили 158 бойовиків. Іще 218 сидять у тимчасовій тюрмі в Кандагарі. Для суду над бойовиками за наказом президента Сполученних Штатів Джорджа Буша засновано спеціальні військові трибунали, але організація Міжнародна Амністія та Міжнародний комітет Червоного Хреста вимагають, щоб бойовиків судили звичайним цивільним судом. У самій Америці коаліція релігійних діячів, здебільшого ісламських, адвокатів, які спеціалізуються на правозахисних справах, низка університетських викладачів та колишній міністр юстиції США Ремзі Кларк подали до суду на президента Буша, міністра оборони Рамсфелда й на американський військовий персонал за те, що бойовиків супроти власної волі тримають на ізольованій американській базі, відмовляють у статусі військовополо-нених і не дають доступу адвокатам. Вони вимагають, щоб проти ув’язнених бойовиків висунули конкретні обвинувачення. відповідно до Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими. Але Говард Матц, федеральний окружний суддя в Лос-Анджелесі, розглянувши петицію, сказав, що має «поважні сумніви» щодо своєї юрисдикції з цього питання.

Міністр юстиції Джон Ашкрофт заявив, що бойовиків підозрюють у терористичній діяльності й тримають для допитів. Декого з них можуть передати американским кримініальним судам, інших може судити військовий трибунал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG