Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде відроджено національний флот в Україні?


Чи буде відроджено національний флот в Україні?

Одеса, 15 лютого 2002 - Одеський міськвиконком днями зареєстрував нову судноплавну кампанію “Укркомфлот”. Як відомо, її створення ініціював міністр транспорту України Валерій Пустовойтенко.

Як вважає прес-секретар Асоціації судновласників України Олександр Федоров, “дії міністра були як ніколи виправдані. Достатньо сказати, що щорічний потенціал фрахтового ринку України оцінюють від 800 мільйонів до одного мільярда доларів. При цьому гроші за перевезення вітчизняних вантажів, які прямують з країни на експорт або надходять із за кордону для внутрішнього споживання переважно опиняються у кишенях іноземних судновласників. І навіть за цих умов, доля вантажів які перевозяться під національним українським прапором з кожним роком зменшується. Кілька років тому вона складала біля 10 відсотків, а минулого року українські судновласники обробили не більше 5 відсотків вантажів які проходять через вітчизняні порти.

З одного боку власник вантажу в умовах ринкової економіки сам визначає хто його обробляє та перевозить. Але, тим не менше, законодавства більше семи десятків країн мають державні нормативні акти, що визначають квоту вантажів, яку мають перевозити лише національні судновласники. Ці заходи спрямовані на підтримку національних флотів на світовому фрахтовому ринку.

Вже кілька років Асоціація судновласників України на всіх рівнях влади намагається довести необхідність запровадження системи квотування для України”.

На думку Президента чорноморського Християнського Центру “Місія для мореплавців” Олександра Сорокіна: “комерційний флот національного перевезення повинен мати підтримку з боку держави.

Сталося так що Україна залишилася без флоту. Це треба виправляти. Без флоту Україна не буде повноцінною державою.

Будь які кроки для відродження пароплавства є необхідними”.

Можна сказати, що цей процес зрушено з місця – вважає Президент державної судноплавної кампанії “Українське морське пароплавство” Валерій Дехтерев.

Затверджено документи, які можуть посприяти відродженню національного судноплавства. Проблеми квотування вантажів розглядала і остання колегія Міністерства транспорту.

Разом з цим українські судновласники ще не бачать механізму для реалізації державних постанов про квотування. А час йде, а разом з ним за кордон надходить мільярди доларів які були б реальною підтримкою для відродження національного флоту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG