Доступність посилання

ТОП новини

Австрія заявляє, що Аляксандр Лукашенка перебуває там як президент Національного олімпійського комітету Білорусі


Австрія заявляє, що Аляксандр Лукашенка перебуває там як президент Національного олімпійського комітету Білорусі

Мінськ, 13 березня 2002 - Про цю заяву НОК Білорусі дізнався лише від Радіо Свобода. В’їзд Аляксандра Лукашенки до країн Євросоюзу обмежено з 1997 року, проте він уникнув цих обмежень як професійний спортсмен.

Лише цієї середи стало відомо про офіційну причину поїздки білоруського президента Аляксандра Лукашенки до Австрії. Речник австрійського посольства в Москві Вольфганг Баньяї сказав про візит Лукашенки наступне:

«Я можу заявити, що він перебуває в Австрії зараз у своїй ролі президента Національного олімпійського комітету Білорусі.»

Речник додав, що літак Аляксандра Лукашенки приземлівся у Відні 8 березня, а сам білоруський президент може залишатися в Австрії до неділі, 17 березня.

Останній раз в Євросоюзі Лукашенка був 1998 року на виставці в Гановері, де зустрічався з тоді ще претендентом на посаду федерального канцлера Німеччини Герхардом Шрьодером. Хоча ще 1997 року Єропейський Союз вирішив обмежувати контакти з найвищим керівництвом Білорусі - з причини конституційного референдуму, результати якого Захід досі не визнав. Шрьодера з приводу зустрічі з Лукашенкою скритикували майже всі європейські політики, і більше з білоруським президентом ніхто не спілквався. Перший та останній офіційний візит Аляксандра Лукашенки на Захід відбувся в липні 1996 року, напередодні референдуму. Потім його до Європи не пускали.

Чи не суперечить нинішня поїздка Лукашенки до Австрії санкціям Євросоюзу? Ось як відповів на це запитання речник австрійського посольства в Москві Вольфганг Баньяї:

«Це просто більш-менш приватний візит. І немає санкцій проти приватних візитів.»

Заявив представник посольства Австрії в Москві. В Мінську австрійського посольства немає, тому візу Аляксандрові Лукашенку видали в посольстві Німеччини. Там заявили, що візові питання взагалі ніколи не коментують.

Навіщо був Аляксандрові Лукашенку статус президента Національного олімпійського комітету, якщо його поїздку все одно вважають приватною.

Ось як відповів на це запитання Анатолій Іванов, генеральний секретар білоруського НОК:

«Вперше про це чую - що він з візою як президент НОК. Я ж, як і ви, дивлюся телевізор.»

Сказав Анатолій Іванов, генеральний секретар НОК Білорусі.

Державні телебачення та преса справді абсолютно нічого не повідомляють про відпочинок Аляксандра Лукашенки в Австрії, хоча звичайно більшість телесюжетів присвячено саме президентові. Майже тиждень глядачі Білоруського телебачення нічого не знають про главу держави - де він та що з ним відбувається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG