Доступність посилання

ТОП новини

Російський президент покладається на українських комуністів?


Російський президент покладається на українських комуністів?

Прага, 20 березня 2002 – Якщо брати до уваги нинішні політичні принципи президентської влади в Росії, то немає сумніву, що хоча б зовні вона дотримується позиції антикомунізму і намагається поєднувати у своїх діях політичний популізм ліберально-центристського толку з авторитаристською, державницькою підкладкою, що імпонує російському обивателю. Невже зустріч Володимира Путіна з лідером українських комуністів означає зміну ідеологічних позицій Кремля? Чи щось інше?

Хоча й внутрішній рейтинг російського президента, особливо, щодо зовнішньої політики Кремля, значно знизився, зустріч з Петром Симоненком зовсім не означає, що Володимир Путін намагається дещо «по - лівити» ідеологію своєї влади. Йдеться, насправді і по – суті, про ще один прояв жорсткого праґматизму нинішнього російського лідера – коли маються на увазі великоруські інтереси нинішньої Москви, то тут не до антикомунізму. Просто, в українських передвиборчих перегонах настала, за словами Віктора Черномирдіна, «найгарячіша пора», і тому російська влада мусить вносити найважливіші корективи у свої українські акценти. Бо ситуація з рейтингами, особливо партії влади в Україні, не зовсім приємна для Кремля. Так можна і багато «українських політичних важелів» після 31 березня втратити.

Реальність така, що найвищий політичний шанс на виборах до Верховної Ради з проросійських сил в Україні має якраз комуністична партія Петра Симоненка, хоча останніми тижнями ситуація змінилася для цієї партії на гірше. Але вона залишається реальною силою. Ясно, що, приймаючи Петра Симоненка в Кремлі, Володимир Путін менше всього думав про долю тих мільйонів українців, що шукають поживи на російських теренах, тут і своїх страйків, невиплат зарплат вистачає. Та й не менше тих мільйонів українців шукає долі й на Заході. Йшлося на цих «антикомуністично-комуністчиних» переговорах в Кремлі, мабуть, про прості й прагматичні речі, як консолідувати проросійські політичні сили на українських парламентських виборах і тримати їх під контролем Москви?

Унікальний випадок. Чи не вперше російський президент влаштовує спеціальний кремлівський прийом лідерові однієї з опозиційних українських партій і це за кілька днів до парламентських виборів! Чи не свідчить це про велике занепокоєння Кремля результатами українських політичних перегонів! Вірогідно, навіть більше, без сумніву! Ну а в Україні, якщо хтось з виборців й ще сумнівався, як йому голосувати, то після путінського реверансу у бік Петра Симоненка мабуть позбувся останніх політичних ілюзій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG