Доступність посилання

ТОП новини

Система охорони здоров’я в пострадянських країнах погіршується


Система охорони здоров’я в пострадянських країнах погіршується

Прага, 22 березня 2002 – Система охорони здоров’я у колишніх соціалістичних країнах, яка пережила значний занепад протягом минулого десятиліття, буде погіршуватися і впродовж наступних років. Такого невтішного висновку доходять експерти Міжнародної Організації Охорони Здоров’я, які провели ґрунтовне дослідження стану громадського здоров’я у регіоні.

У колишніх соціалістичних країнах від Болгарії до Туркменістану зростає рівень смертності і зменшується рівень народжуваності. В Росії лише протягом одного десятиліття очікувана тривалість життя для чоловіків скоротилася на десять років, з 68 до 58 років. Лікарням бракує лікарів та медсестер, а ті, що залишаються працювати лікарями, важко виживають на заробітну платню, що дорівнює, як у Молдові, близько 12 доларам США.

На думку експерта Міжнародної Організації з Охорони Здоров’я, Мартіна МакКі ця тенденція напряму пов’язана зі скороченням державних видатків на медичне обслуговування, та з розвалом централізованої системи охорони здоров’я, що її було створено за часи радянської влади. «Система охорони здоров’я, що існувала в минулому, мала багато недоліків. Було би занадто легко оглянутися назад, і сказати, що тоді все було добре. Так не було. Але перевагами тодішньої системи було те, що вона надавала можливість доступу людям навіть у найвіддаленіших місцях, як, скажімо, у Сибіру», - говорить експерт Міжнародної Організації Охорони Здоров’я.

Найменш розвинуті частини колишнього Радянського Союзу, на думку Мартіна МакКі, постраждали найбільше. Крім вже названого Сибіру, із значними проблемами стикнулися і таких місцях, як сільські райони Туркменістану, де протягом останнього десятиліття різко зросла смертність серед жінок і немовлят.

Але розвал державної системи охорони здоров’я позначився і у країнах із більшим добробутом. Продовжує Мартін МакКі: «Розвал системи охорони дійсно очевидний. Одним із разючих прикладів є зростання смертності серед хворих на діабет. У цій категорії хворих молодших 50 років в Україні й Росії смертність зросла у вісім разів. Зокрема, ми проводили дослідження у Львові, де ми побачили, що хоча люди і можуть купити інсулін, вони не завжди можуть купувати той самий вид інсуліну, що для хворого є дуже важливо».

Також експерт Міжнародної Організації Охорони здоров’я вказує на зростання інфекційних захворювань, як, наприклад, туберкульозу. В Росії, за його словами, відбувається справжня епідемія. За останнє десятиліття кількість хворих потроїлася, і зараз нараховується близько 150 тисяч хворих на туберкульоз. При цьому, поганий нагляд за хворими, що їх лікують антибіотиками, призводить до того, що в Росії поширюється форма туберкульозу, стійка до тих ліків, що їх застосовують на Заході.

У Центральній Європі ситуація з охороною здоров’я поступово покращується. Це пояснюється, як більшими витратами на цю сферу, так і географічною близькістю до західноєвропейських країн, де лікарі можуть проходити практику на найновішому обладнанні, і користуватися найсвіжішою фаховою літературою. Але далі на схід користуватися най модернішою системою охорони здоров’я можуть лише найбагатші. Щодо решти населення, то експерт Міжнародної Організації Охорони Здоров’я вважає, що загальний стан здоров’я населення і далі погіршуватиметься у зв’язку зі зростаючим алкоголізмом, наркоманією та курінням. «Минуло лише 10 років, - говорить Мартін МакКі. - Найгірше ще попереду».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG