Доступність посилання

ТОП новини

Події у світі – огляд тижня


Події у світі – огляд тижня

Прага, 20 квітня 2002 – У нашому сьогоднішньому огляді ми порушимо передусім дві головні теми – Близький схід та Афганістан, які і далі залишаються джерелами неспокою у світі. Хоча протягом останнього тижня суттєвих змін тут не відбулося, оглядачі все ж таки стверджують деякі позитивні зрушення в обох випадках.

Спочатку варто глянути на 10-денну місію держсекретаря США Пауела на Близькому Сході, яку багато коментаторів вважають невдалою. Попри той факт, що Пауелові не вдалося домовитися з жодною зі сторін про припинення конфлікту і відновлення переговорів (обидві сторони скидали вину за кровопролиття одна на одну), візит держсекретаря явно загальмував розмах конфлікту.

Ізраїльський лідер Шарон пообіцяв Пауелові протягом наступних 7–10 днів вивести ізраїльські сили безпеки з Західного берега Йордану. Із кінцем тижня, як заявив міністр оборони Ізраїлю, ізраїльські війська будуть виведені, зокрема, з палестинських міст Наблус, Дженін і з деяких районів Рамалли, де протягом тижня тривали найзапекліші сутички.

Крім того, Шарон погодився взяти участь у міжнародній конференції з урегулювання близькосхідного конфлікту, у якій братиме участь і палестинський лідер Арафат. Раніше Шарон виступав категорично проти такої конференції, а тим більше проти участі в ній Арафата.

Варто додати до цього, що в рамках дипломатичних зусиль минулої середи адміністрація президента США Буша дозволила Організації визволення Палестини знову відкрити в Вашингтоні її представництво – спочатку на 6 місяців із наступним подовженням цього терміну. Такий дозвіл ОВП отримує від 1994 року, однак нещодавно перед її керівниками поставлено умову: вжити рішучих заходів у боротьбі з тероризмом. За словами президента Буша, дальша співпраця Вашингтона з ОВП і майбутня американська допомога Палестинській автономії залежатиме від припинення терористичних актів із боку палестинських екстремістів проти ізраїльського цивільного населення. Ця ж умова зобов’язує і в випадку відновлення перемир’я між ворогуючими сторонами.

Від початку тижня в кількох палестинських містах тривали перестрілки, а в Вифлеємі жорстокі бої між ізраїльськими силами безпеки і палестинцями, які заховалися у церкві Різдва Христового. Унаслідок перестрілок у цих містах загинуло близько десятка людей. До речі, ізраїльське командування заявило, що воно не має наміру виводити війська з Вифлеєма і припиняти блокаду згаданої церкви, де заховалася велика група озброєних палестинців.

Держсекретар Пауел закінчив свою мирну місію, або, як підкреслюють оглядачі, свій перший тур на Близький Схід, у середу після поновних відвідин Каїра, де він знову зустрівся з президентом Єгипту і міністрами закордонних справ кількох провідних арабських країн, яких він ознайомив із результатами своїх переговорів із Арафатом і Шароном.

У четвер Пауел поінформував про свою близькосхідну місію президента Буша. Як він заявив пізніше на прес-конференції, попри той факт, що протягом його поїздки на Близький Схід не вдалося переконати Шарона й Арафата підписати перемир’я, однак, як уже було згадано, певного прогресу вдалося досягти. Відновлення мирних переговорів, за його словами, тепер залежатиме від цілковитого виведення ізраїльських військ із палестинських земель і від припинення терористичних актів палестинських екстремістів проти ізраїльського цивільного населення.

Події в Афганістані минулого тижня теж залишалися в центрі уваги світової преси і політичних діячів. Щоб коротко проілюструвати нинішню ситуацію в цій країні, варто зацитувати кореспондента британської газети «Файненшл таймз». За його словами, столиця Афганістану Кабул перебуває під контролем таджицьких командирів Північного альянсу, які допомагали антитерористичній коаліції під командуванням США усунути від влади рух Талібан, проте які не надто бажають співпрацювати з нинішнім афганським урядом Карзаї. Тим часом ватажки суперницьких племен у провінціях продовжують міжусобні бої. Рештки Аль-Кайди і Талібану розпочали партизанську війну проти підрозділів антитерористичної коаліції, а порівняно невеличкий миротворчий контингент не може впоратися з ситуацією і перебуває під прицілом і бойовиків Талібану, і провінційних ватажків.

Попри цю невеселу картину Афганістану, яку змалював британський журналіст, протягом тижня в Афганістані сталася, як виглядає, одна позитивна подія. У четвер після майже 30-літнього вигнання з Рима до Кабула повернувся колишній шах Мохаммад Захір. Він прибув до Кабула в супроводі керівника тимчасового уряду Карзаї, який із групою афганських політичних діячів спеціально поїхав до Рима, щоб доставити монарха з його з восьмиособовою родиною і з 12-ма радниками додому. Афганські керівники, як, зрештою, і західні політичні діячі, сподіваються, що колишній шах послужить афганцям у цей непевний час символом для згуртування. Палац шаха в Кабулі стоїть у руїнах, тому монарха розміщено у цілком комфортабельній віллі за колючим дротом.

Варто додати при цьому одну промовисту деталь. Попри наявність нещодавно підготованих британськими інструкторами солдатів афганської національної гвардії, Захір Шах для власної охорони привіз із Рима 50 італійських поліцейських. У п’ятницю на аудієнцію до Захіра Шаха прибули губернатори провінцій і вожді племен, яких поінформовано, що монарх у п’ятницю не приймає, тому слід почекати до суботи.

У червні Захір Шах відкриє засідання афганської ради старійшин племен – Лоя Джирґу, депутати якої мали б обрати перехідний уряд країни, що підготував би її до демократичних виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG