Доступність посилання

ТОП новини

Економічні Новини


Економічні Новини

СТАН ОБ'ЄКТУ "УКРИТТЯ" НЕ ВИКЛИКАЄ ЗАНЕПОКОЄННЯ - ТАКУ ЗАЯВУ ЗРОБИЛИ КЕРІВНИКИ МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

Заступник держсекретаря Міненергетики Микола Штейнберг сказав, що саркофаг над 4-м блоком ЧАЕС перебуває в стабільному стані.

Це контрастує із заявами колишнього керівника об'єкту "Укриття" Валентина Купного. Він нагадує, що під дахом саркофагу скупчились тонни радіоактивного пилу, існує небезпека завалу конструкції.

Побудова нового саркофагу, гроші на який було надано міжнародними донорами, відкладається зі штучних причин, вважає він.

Початок будівельних робіт на об'єкті Укриття-2" (нової захисної конструкції над 4 зруйнованим блоком ЧАЕС) очікується у 2004–2005.

Як повідомив заступник держсекретаря Міністерства палива й енергетики Микола Штейнберг, уже підписано документи, розроблено й узгоджено технічні завдання і почалася розробка техніко-економічного обґрунтування будівництва конфайнменту (саркофага). Раніше передбачалося, що будівництво буде почато в грудні 2002 року, однак відкладається внаслідок відсутності необхідного фінансування. Нині на території Чорнобильської АЕС будується сховище відпрацьованого ядерного палива, практично добудовано і будівля заводу з переробки рідких радіоактивних відходів. Крім цього, готується проект спорудження промислового комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів на території Чорнобильської АЕС. Фінансування робіт на "Укритті" здійснюється країнами-донорами однойменного фонду. Загальна вартість проекту – $758 млн., внесок України – $50 млн.

В УКРАЇНІ ВІДСУТНІ ОБ'ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ЗРОСТАННЯ ІНФЛЯЦІЇ

Таку думку висловив глава ради Національного банку України Анатолій Гальчинський. На його думку, тенденція до відчутного зниження рівня інфляції зберігатиметься і в найближчій перспективі – упродовж двох-трьох років. Нагадаю, інфляція за підсумками 2001 року була рекордно низькою – близько 6 % (у 2000-му - 25,8%, у 99-му - 19,2%).

Рівень інфляції в Україні в 2002 році може становити 6 - 6,5% проти раніше прогнозованих 9,8%.

Тоді як зростання реального валового внутрішнього продукту становитиме 6%, як і прогнозувалося. Такий оптимістичний прогноз у першого заступника державного секретаря Міністерства економіки і з питань європейської інтеграції Ігора Шумила. Водночас існує низка ризиків, які Мінекономіки врахувало в песимістичному сценарії. Однак заступник держсекретаря наголосив, що навіть за цим сценарієм інфляція в Україні в 2002 році не перевищить 10%.

МІСІЇ СВІТОВОГО БАНКУ І МІЖНАРОДНОГО ВАЛЮТНОГО ФОНДУ ВІДВІДАЮТЬ УКРАЇНУ У ДРУГІЙ ДЕКАДІ ТРАВНЯ

Мета візиту - аналіз поточних програм співробітництва з Україною й перспектив виділення чергового фінансування по них, повідомив журналістам перший заступник держсекретаря Мінекономіки Ігор Шумило. Принциповим питанням взаємовідносин України і МВФ за програмою розширеного фінансування EFF залишаються обсяги погашення заборгованості держави з відшкодування ПДВ. Водночас, він наголосив, що Україна виконує всі критерії програми фінансування, попри те, що востаннє кредит за програмою EFF фонд виділив у вересні минулого року.

КУРС НАЦІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТИ ЧЕРЕЗ РІК СКЛАДЕ ПРИБЛИЗНО 5 ГРИВЕНЬ 70 КОПІЙОК ЗА ОДИН ДОЛАР

Про це йдеться в затверджених Національним банком основних принципах грошово-кредитної політики України на 2002-й рік. Валютно-курсова політика буде спрямована на подальшу стабільність обмінного курсу та незначну девальвацію української національної валюти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG