Доступність посилання

ТОП новини

Дмитро Корчинський пророкує одеситам погіршення життя...


Дмитро Корчинський пророкує одеситам погіршення життя...

Одеса, 25 квітня 2002 - Всеукраїнська громадська організація “Щит Батьківщини” є серед тих, хто вже висловив своє обурення оголошеним міською виборчою комісією рішення про перемогу на березневих виборах міського голови Руслана Боделана.

Лідер організації “Щит Батьківщини” Дмитро Корчинський висловив готовність підтримати всі спроби протестів проти сфальсифікованих виборів в Одесі і заявив про необхідність покарати винних керівників виборчих комісій.

Ігор Столяров: Я так розумію, що Ви досить активно слідкуєте за ситуацією в Україні. Хотілося б почути Вашу точку зору з приводу підсумків виборів, які 31 березня 2002 року було проведено в Україні.

Дмитро Корчинський: В цілому публіка виявилася розумнішою чим очікували всі учасники виборчого процесу.

У порівнянні з 1998 роком люди змінилися, стали зліші, більше цікавляться політикою, реально прагнуть змін і це одразу відбилося на результатах виборів.

Всі сподівання на те, що буде можливість залякати український народ новим Карним Кодексом, загрозами про те що тих хто фальсифікують вибори будуть саджати – виявилися марними.

Фальсифікації на цих виборах було ніяк не менше ніж на попередніх виборах. Активно підкидали у скрині не ті бюлетені і нічого не спрацювало.

Нині опозиція мала б відставити в бік всі суперечки стосовно парламенту, у справі майбутніх об'єднань і керівних органів, - усіма силами впертися, застосувати всі можливості, але таки посадити до в'язниці десять будь яких комісій – якщо ми хочемо мати наступні більш менш об'єктивні Президентські вибори. Якщо цього не буде зроблено, то все буде безкорисним.

Ігор Столяров: Є надія на те що буде сформовано парламентську більшість?

Дмитро Корчинський: Зараз виглядає на те, що вона може бути сформована, але все дуже сильно залежить від зовнішніх факторів. Чи почнуть американці розгортати справу пов’язану з причетністю до постачання Україною зброї Іраку, чи почнеться судове впровадження американськими судами проти вищих посадових осіб? Якщо почнеться то це один сценарій, але якщо не почнеться, то це зовсім інший сценарій. Але, нині виглядає так, що опозиційна більшість може бути сформована.

Ігор Столяров: А як з Одесою? Ви напевно, як лідер організації “Щит Батьківщини”, слідкуєте за цим. Якими є Ваші думки з цього приводу?

Дмитро Корчинський: Влада і гроші вирішують все. І у мене сумні думки з цього приводу.

За 15 років відносної свободи в Україні, люди які займаються політикою, не спромоглися виробити механізм самозахисту. Тобто, людей можна саджати, вибори можна фальсифікувати і реальних механізмів спротиву цьому не вироблено...

Ми не навчилися організовувати страйки, бойкот владі, витягати своїх людей з в'язниці, протидіяти фальсифікаціям.

Це означає, що вся політика в державі робиться на трьох кварталах у Києві – між вулицями Інститутською, Банківською та Михайла Грушевського. Це не нормально. У цивілізованих країнах громадські інститути, об'єднання більше впливають на стан справ, а профспілки частіше валять уряди ніж парламентські фракції. У нас цього немає. Тобто, ціла територія України є територією звільненою від політики за виключенням трьох київських кварталів.

Те, що таким є результат виборів в Одесі мене не дивує.

Ніякий щойно створений виборчий штаб, навіть такої популярної людини як Едуард Гурвіц, не здатен переломити тенденцію, якщо у суспільстві не існує цих інститутів самозахисту. А їх не існує.

Ігор Столяров: Що чекати одеситам у найближчі чотири роки?

Дмитро Корчинський: У найближчі чотири роки в Одесі слід чекати збільшення беспределу з боку існуючої міської влади й Києва.

На суди особливих сподівань немає, бо вони є звичайними органами виконавчої влади.

В Україні не існує судової влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG