Доступність посилання

ТОП новини

Тарас Чорновіл у Вашингтоні: «У блоці “За єдину Україну” намічається колосальний обвал»


Тарас Чорновіл у Вашингтоні: «У блоці “За єдину Україну” намічається колосальний обвал»

Вашингтон, 2 травня 2002 - Ми розпочнемо з найактуальнішого питання продажу зброї до Іраку, що вже почало обговорюватись на найвищому рівні в адміністрації Джорджа Буша. Як український політикум реагує на підтвердження достовірності записів, зроблених у кабінеті президента Кучми та наскільки є вірогідним сценарій, що високотехнологічна зброя була таки продана в Ірак в обхід санкції ООН?

Тарас Чорновіл:

В Україні практично ніхто не сумнівається в достовірності записів і представники державних структур і президентської сторони не заперечують факт, що така розмова могла бути. Вони тільки заявляють, що в тій розмові не має мови про реальний продаж, а мова йде про те, що хтось хотів би продати. Зараз починаються заяви, що це не відбулося. Але президентська сторона знову зробила кілька дуже відвертих ляпсусів. Заяви, які суперечать одна одній, стали занадто вже явними, тому більшість українських глядачів у приватних розмовах, не закритих для вільного слова на сьогоднішній день, досить прозоро коментують ситуацію як критичну.

Мирослава Гонгадзе:

Наскільки вірогідною є відставка президента й призначення дострокових виборів президента в Україні? Як ви оцінюєте політичну ситуацію в Україні сьогодні?

Тарас Чорновіл:

Я не належу до рожевих оптимістів. Які можуть говорити, що режим сам собою завалиться. Він сам собою не завалиться. Ми вже зробили помилку, коли рік-півтора назад думали, що достатньо ще невеличкого поштовху і Кучма впаде, і будуть нові президентські вибори. Тоді цього не відбулося і зараз достатніх внутрішніх передумов для цього немає. Факти, пов’язані з поставками іракської зброї і дуже серйозними судовими процесами, можуть стати підставою, коли у зв’язку з цим буде дійсно зовнішнє політичне втручання в ситуацію в Україні. Як підуть механізми цієї дії сьогодні аналізувати дуже важко. І може бути початок процедури імпічменту. Сьогодні всі політичні сили трошечки стримуються від згадування слова імпічмент, хочуть спочатку розібратися, що твориться в парламенті. Я не здивуюсь, якщо ідея імпічменту вирине навіть не з нашого, не з опозиційного середовища, не з боку Тимошенко, Мороза, України, чи комуністів, якщо ініціаторами стануть сьогоднішні найближчі партнери Кучми. У блоці “За єдину Україну” намічається, як на мене, колосальний обвал. Вони побачили, що програють, побачили, хто реально може стати президентом України. Ті люди сьогодні найімовірніше будуть не тільки кидати свого нинішнього патрона, але і старатися особливо жорстко продемонструвати свою нелояльність до нього, а, можливо, вони стануть ініціаторами імпічменту. Для успішних, дуже потужних бізнесменів та фінансистів є і фактор внутрішньої образи, коли їх насильно примушують вступати в фракцію, в яку їм вступати не хочеться, і коли президент заявляє їм, що вони повинні кров’ю розписатися у вірності йому.

Мирослава Гонгадзе:

Як ви відчуваєте відношення офіційних осіб Америки, американських політиків, діаспори до подій в Україні і чого очікує Захід від України сьогодні? Чи буде він робити якісь спеціальні кроки чи буде вичікувати, коли ситуація в Україні зміниться власними українськими силами?

Тарас Чорновіл:

Речі, які я чув і бачив до цього часу, свідчать про те, що Захід старається утримувати максимальну мовчанку, доки немає реальних підтверджень, є “Кольчуги” в Іраку чи нема. Якщо буде серйозне розслідування в цьому напрямку, можливо нам удасться уникнути санкцій проти України.. Я бачу і вичікувальну позицію щодо того, як будуть повертатися наші суспільні процеси. Весь світ теж із надією дивиться на те, чи Ющенко зможе опанувати ситуацію в Українській владі, чи він стане реальною домінантою в українському суспільстві. Політики дійсно б хотіли, щоб в Україні лишилася чесна людина, яка матиме реальні шанси опанувати українську ситуацію і зробити з України реально цивілізовану державу, і ніхто не буде боятися, що раптом виникнуть якісь джерела постачання зброї до терористичних урядів чи щось подібне.

Мирослава Гонгадзе:

Як сучасні політичні сили, що перемогли на виборах, збираються будувати свою зовнішню політику і як вам вдається балансувати між Росією і Заходом?

Тарас Чорновіл:

У Верховній Раді дуже двоїста ситуація. Наша Україна, блок Юлії Тимошенко зорієнтовані достатньо прозахідно. Комуністи й основна маса блоку “За єдину Україну” дуже залежні від Росії.. Ми повинні дати, принаймні для тих людей “За єдину Україну”, які сьогодні хочуть іти до демократичного шляху розвитку, можливість певної альтернативи і пошуку західного шляху. Що стосується Росії, я не один раз чув таку фразу:”У нас зараз немає проблем з Росією, немає проблем із Путіним”. Путін вибрав дуже хитру тактику, яка дає йому можливість бути особливо близьким і улюбленим американським урядом і американськими діловими колами. Це протиставлення він використовує і щодо України, показує, наскільки він більше проамериканський, ніж президент України. Нам потрібно показати, що який би не був президент в Україні, Україна реально налаштована на те, щоб здобувати демократичні, прийняті у західному суспільстві цінності і тоді такі протиставлення зникнуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG