Доступність посилання

ТОП новини

Цього понеділка в Брюсселі відбулась сесія міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн-членів Європейського Союзу


Цього понеділка в Брюсселі відбулась сесія міністрів закордонних справ та міністрів оборони країн-членів Європейського Союзу

Брюссель, 13 травня 2002 - Глав дипломатичних відомств країн ЄС перед головним порталом приміщення Ради міністрів зустрів кількатисячний натовп іранського екстремістського руху “Муджахедін-е Хальк” та «Національної Ради Опору Ірану.»

Однак ці масові протести не зашкодили міністрам закордонних справ ЄС провести нараду.

Через натовп іранських маніфестантів пробитись в приміщення Ради міністрів ЄС було не просто. Над майданом засновника об’єднаної Європи Роберта Шумана лунав галас натовпу, вхід в приміщення блокували кордони з колючого дроту та поліція. Що покликало на площу Роберта Шумана тисячі іранських протестантів? Їх лідерам стало відомо, що під час сесії Ради міністрів Європейського Союзу буде обговорюватись проект, щодо покращення взаємин між Європейським Союзом та Іраном. Проте противники нині існуючого уряду Ірану прагнуть навпаки , аби офіційний Тегеран не загравав з “невірними європейцями”. Одначе глави дипломатичних та військових відомств Євросоюзу схвалили рішення про підготовку проекту ірано-європейської угоди про торговельне співробітництво.

Але головна тема сесії Ради міністрів ЄС у Брюсселі стосувалась підготовки до саміту Глав-держав Європейського Союзу, який відбудеться 21-го та 22-го червня в Ліоні , чим і завершиться піврічне головування Іспанії в ЄС. Іще чим досить серйозно переймалися під час міністерської сесії в Брюсселі її учасники, так – це програмою участі ЄС у Світовому Саміті Глав –Держав, який відбудетьс я наприкінці червня в Йоганесбурзі.

Під час цих самітів ЄС планує представити проект об’єднаної програми врегулювання кризи на Близькому Сході, на Балканах, а найголовніше розпочати врешті - решт формування Європейських сил швидкого реагування .

Щоправда ця тема буде продовжена у вівторок у столиці Ісландії – Рейкявіку, де відбудеться міністерська сесія Країн НАТО та країн –кандидатів у Північно-атлантичний альянс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG