Доступність посилання

ТОП новини

Другий день засідань міністрів оборони країн Європейського Союзу та держав кандидатів у ЄС: «Якою повинна бути система безпеки й оборони розширеного Європейського Союзу»


Другий день засідань міністрів оборони країн Європейського Союзу та держав кандидатів у ЄС: «Якою повинна бути система безпеки й оборони розширеного Європейського Союзу»

Брюссель, 14 травня 2002 - Тим часом, як у столиці Ісландії Рейк’явіку розпочався форум міністрів закордонних справ країн –учасниць НАТО, у Брюсселі завершився Другий день засідань міністрів оборони країн Європейського Союзу та держав кандидатів у ЄС.

Дискусії міністрів закордонних справ країн – учасниць НАТО в Рейк'явіку за змістом у великій мірі співпадають із тими темами , які нині обговорили міністри оборони країн – членів Європейського Союзу та країн – кандидатів у ЄС. В Рейк'явіку обговорювалося питання прийому в НАТО нових членів та проблеми модернізації євроатлантичної безпеки й оборони, а в Брюсселі провідна тема цього вівторка стосувалася розширення Європейського Союзу, та майбутня участь нових держав членів ЄС у системі європейської оборони та безпеки.

Попередньо Європейський Союз планує створити сили швидкого реагування, які б налічували три тисячі шістсот вояків із 15-ти країн учасниць ЄС, а також прагне організувати власну радіокосмічну систему навіґації “Геліос”. Однак як зазначили нині міністри оборони Європейського Союзу не може бути лише економічна і політична інтеграція майбутніх членів ЄС без інтеграції у військові та оборонні структури.

З цією тезою погодились і міністри оборони країн кандидатів . Приміром Чехія вже запропонувала близько трьохсот солдатів у доповнення до Європейських сил швидкого реагування. Військовий внесок готові зробити також Словаччина й Угорщина. Який саме, і в якій кількості? так ці питання будуть обговорюватись й затверджуватись парламентами країн-кандидатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG