Доступність посилання

ТОП новини

Австрія – розширення ЄС


Австрія – розширення ЄС

Прага, 17 червня 2002 – На шляху до розширення Європейського союзу постала чергова перешкода. Під час наради міністрів транспорту країн ЄС у Відні Австрія погрозила заблокувати залучення до Європейського союзу центральноєвропейських країн, якщо не буде підписано нового договору про обмеження транзитного руху через Австрію.

Керівництво ЄС сприймає погрозу Відня цілком серйозно. Австрія побоюється, що із приходом до Європейського союзу нових членів транзитний автомобільний рух через її територію подвоїться і може допровадити до екологічної катастрофи, тобто до дальшого забруднення повітря, загибелі лісів, підвищення шуму в населених пунктах, зокрема у провінціях, де пролягають транс-європейські магістралі. Населення цих провінцій, зокрема Тиролю і Каринтії виступило категорично проти збільшення транзитного руху через їхні території. Журналісти наводять слова австрійського міністра транспорту Матіяса Райнгхольда, представника правоекстремістської партії свободи про те, що у випадку відмови ЄС підписати нову угоду, яка передбачала би захист навколишнього середовища Австрії, а конкретно про обмеження транзитного руху, то Відень накладе вето на дальше поширення Європейського союзу.

З іншого боку, якщо ЄС погодиться на такі поступки, то нові члени, тобто Чехія, Польща й Угорщина будуть відтяті від найкоротшого шляху до південних регіонів ЄС і їхній вантажний транспорт змушений буде об’їздити сотні кілометрів по території інших країн.

У контексті триваючих суперечок у справі Темелінської атомної електростанції, яку Чеська республіка збудувала неподалік від австрійського кордону, нинішні дискусії у Відні лише посилили напруження між Австрією і сусідніми країнами – кандидатами до ЄС.

Згідно з дотеперішньою угодою від 99-го року, чинною до кінця цього року, через Австрію транзитом могло переїздити до одного мільйона шестисот тисяч машин щороку, хоча фактично кожного року ця кількість постійно зростала. Із залученням нових членів кількість вантажного транспорту, як оцінюють фахівці, мала би збільшитися до трьох мільйонів машин. Тим часом прихильники розширення ЄС у керівництві союзу лобіюють цілковите скасування обмежень на транзитний рух через Австрію.

Поки що невідомо – чим закінчаться нинішні дискусії, проте, як видно з непоступливої позиції Австрії, вони можуть затягтися і серйозно ускладнити прийняття нових членів до ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG