Доступність посилання

ТОП новини

Про глибину ж конфлікту на Близькому Сході свідчить лише такий факт: батько терориста-самовбивці в інтерв’ю агентству Рейтер заявив, що пишається вчинком свого сина


Про глибину ж конфлікту на Близькому Сході свідчить лише такий факт: батько терориста-самовбивці в інтерв’ю агентству Рейтер заявив, що пишається вчинком свого сина

Прага, 18 червня 2002 - На Близькому Сході знову ллється кров. Світова громадськість засуджує новий терористичний акт, який влаштував сьогодні вранці палестинський фанатик в Єрусалимі. Терорист підірвав бомбу в автобусі, який зупинився на багатолюдному перехресті в центрі Єрусалима. Жертвами терориста-самовбивці є принаймні 19 осіб, серед яких діти, ще понад 50 – поранено.

Хлопець, який вижив, розповів ізраїльському радіо, що терорист був вдягнутий у червону сорочку великого розміру, під якою намагався сховати вибухівку. Він поспішно сів в автобус, так і не купивши квитка, і за кілька секунд задіяв вибуховий пристрій.

Відповідальність взяла на себе ісламістська організація Хамас. Її речник Махмуд Захар заявив, що цей теракт демонструє бажання палестинців визволити свою Батьківщину від ізраїльської агресії. Зі свого боку, керівництво Палестинської автономії відразу ж засудило кровопролиття.

На місце трагедії прибув прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон. Його реакція була дуже емоційною. "Ці жахливі образи вбивства страшніші за будь-які слова. Про яку палестинську державу може йти мова? Про що йдеться? Ці жахливі сцени є продовженням палестинського тероризму з яким потрібно боротися і саме це ми повинні робити, " – наголосив ізраїльський прем’єр.

До Ізраїлю відразу ж почали надходити слова співчуття й занепокоєння з-за кордону - від представників ООН до українських дипломатів. Речник Білого Дому також різко засудив теракт у Єрусалимі. Він повідомив, що сьогодні Джордж Буш не буде оприлюднювати близькосхідний мирний план, зазначивши, що це не пов’язано з останніми подіями.

Очікують, що цього тижня Буш запропонує конкретні засади створення незалежної палестинської держави з власною Конституцією й силами безпеки. Міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро вже висловив занепокоєння, що терористи намагалися зірвати мирні ініціативи Буша.

Керівництво Європейського Союзу тим часом сьогодні додало до чорного списку терористичних організацій такі палестинські групи як "Народний фронт визволення Палестини" і "Бригади мучеників Аль-Акси."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG