Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожують санкції через іґнорування проблеми з відмиванням грошей


Україні загрожують санкції через іґнорування проблеми з відмиванням грошей

Прага, 21 червня 2002 – Міжнародна організація з боротьби з відмиванням грошей погрожує Україні ізолювати її фінансові установи від міжнародної спільноти, якщо в Україні не буде ухвалено і запроваджено комплексного законодавства проти відмивання грошей. Санкцій може бути вжито вже восени. Про це сьогодні в Парижі говорили керівники Групи Фінансових Дій (FATF), що працює під еґідою Організації з економічної співпраці і розвитку та об’єднує 29 провідних країн світу.

«Поки що нічого суттєвого в Україні не було зроблено», – сказав генеральний секретар Групи Фінансових Дій Патрік Мулетт, говорячи про те, як Україна відреаґувала на своє перебування у «чорному списку» країн, що не борються з відмиванням грошей.

Після закінчення пленарного засідання Групи Фінансових Дій, організації, що координує зусилля міжнародної спільноти у протидії фінансовим махінаціям, було вирішено дати Україні ще одне попередження. Якщо воно виявиться марним, їй загрожує подальша ізоляція від міжнародного співтовариства, заявили керівники Групи. Вони висловили жаль і стурбованість із приводу відсутності поступу в цій царині в Україні з того часу, як українську державу було внесено до «чорного списку» у вересні минулого року.

Щоправда, Група Фінансових Дій звернула увагу на нещодавню заяву українського президента Леоніда Кучми, в якій він закликав парламент надати пріоритет ухваленню відповідного законодавства, поданого на розгляд Верховної Ради 14 червня. Проте генеральний секретар Групи Фінансових Дій Патрік Мулетт наголосив, що заява українського президента збіглася з початком роботи пленарного засідання Групи і що міжнародна організація чекає від України суттєвіших і послідовніших кроків на шляху боротьби з фінансовими махінаціями.

Перебування України у міжнародному «чорному списку» означає, що її закордонні партнери повинні придивлятися з особливою увагою до трансакцій із українськими фінансовими установами. Україні загрожують жорсткіші санкції міжнародної спільноти, якщо до жовтня цього року, тобто до наступного засідання Групи Фінансових Дій, вона не ухвалить закон проти відмивання грошей і не доведе його дієвість. Бо заяв президента буде вже недостатньо.

На своїй нинішній зустрічі організація викреслила з «чорного списку» Угорщину, Ізраїль, Ліван та острівну територію Сент-Кіттс та Невіс, які змогли довести, що вони поставили надійну заслону фінансовим махінаціям. Таким чином, «чорний список» скоротився з 19 до 15 країн.

На доброму шляху до того, щоб вийти з ганебного списку, є й Росія. Група Фінансових Дій підкреслила, що Російська Федерація вже має чинне законодавство, спрямоване проти фінансових махінацій, і запросила цю країну надати фахівцям Групи план імплементації, за яким експерти організації могли б оцінити дієвість цього законодавства. Цей крок означає, що якщо російські закони пройдуть ретельну перевірку міжнародної Групи, Росія зможе вийти з ганебного списку ще цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG