Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: хроніка п’ятниці


Близький Схід: хроніка п’ятниці

Прага, 28 червня 2002 – Ізраїльські війська тримають під своїм контролем сім із восьми більших палестинських міст на Західному березі Йордану, а в Хеброні не знімають облогу з напівзруйнованого будинку палестинської влади, де, як вони стверджують, переховуються палестинські терористи. Ізраїль тим часом зденервований із того, як протерористичні настрої вкорінено серед палестинців, а палестинці – з американських думок замінити верхівку влади їхньої автономії.

Бульдозери ізраїльського війська сьогодні потроху зносили нижній поверх величезного приміщення палестинських органів самоврядування в Хеброні, ніби підгризаючи його знизу. Всередині, кажуть ізраїльтяни, – з півтора десятка озброєних палестинців, від яких вимагають здатися. На штурм військові не йдуть – вони добре знають, скільки можливих схованок у цьому будинку, що свого часу побував і ізраїльським центром для допитів палестинців.

Тепер цей комплекс в облозі вже четвертий день, і ізраїльтяни нікуди не поспішають – вони мають собі іншу працю: далі десятками арештовувати підозрюваних палестинців на фактично знову окупованому Західному березі.

У перебігу обшуку дому одного з таких підозрюваних і було знайдено світлину, що потрапила сьогодні на титульні шпальти ізраїльських газет. На ній мала дитина, років півтора, вдягнена як терорист-самогубець: із червоною пов’язкою на голові й іграшковим бомбовим поясом – таким, у якому доросліші палестинці проносять, буває, на собі вибухівку до людних місць в Ізраїлі.

Родичі дитини кажуть, що це був родинний жарт, і його не варто сприймати за свідчення, що дітей ізмалку виховують на війну з Ізраїлем.

Але одна палестинська журналістка сказала кореспондентові агентства Дойче Пресе-Аґентур, що може надати десятки таких світлин, і з іще меншими дітьми, й зі старшими.

Така вже тепер дійсно палестинська традиція: діти, наслідуючи дорослих, часто вдягаються самогубцями і на демонстрації, й на шкільні церемонії.

На такій демонстрації протесту в пасмі Газа сьогодні був тим часом якраз той, хто заохочує самогубців: духовний провідник радикального ісламістського угруповання Хамас, Шейх Ахмед Ясін — той самий, якого в понеділок нібито посадили під хатній арешт за вказівкою палестинського керівника Ясира Арафата. Журналістам Шейх Ахмед Ясін заявив, що письмової вказівки про арешт йому ніхто не передавав. А один із керівників Хамасу додав, що вони не бояться втручання палестинської поліції.

Ба й навпаки: палестинські сили безпеки, ще й із особистої Арафатової охорони, як стверджує в інтерв’ю для Агентства Франс Прес кореспондент французького другого телеканалу Шарль Андерлен, відібрали в нього відеокасету, на яку він знімав Шейха Ахмеда Ясіна на сьогоднішній демонстрації.

На такому тлі чільний палестинський урядовець Набіль Шаат, що перебуває в Швейцарії, знову відкинув сьогодні думку президента США Джорджа Буша про те, що найвищого керівника палестинської автономії варто б замінити.

А з Вашинґтона водночас повідомляють, що Сполучені Штати тихенько, але енергійно шукають серед палестинців поважного кандидата на зміну Ясирові Арафатові, що був би прийнятний і для США, й для Ізраїлю, і для арабського світу, й для Європи. При цьому американські урядовці твердо наголошують, що Вашинґтон не має жодного наміру сам обрати наступного керівника для палестинського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG