Доступність посилання

ТОП новини

“Запоріжтрансформаторові” тяжко…


“Запоріжтрансформаторові” тяжко…

Запоріжжя, 4 липня 2002 – Програмою соціально-економічного та культурного розвитку Запорізького реґіону на 2002 рік передбачалося зростання обсягів виробництва ВАТ “Запоріжтрансформатор” більш ніж на 20 відсотків. Утім, зобов’язання підприємства наразі не виконуються. Це ставить під загрозу виконання завдань реґіональної програми, зокрема, у статті “машинобудування”. У чому ж причини негараздів у роботі “ЗТР”?

Протягом 2001 року на ВАТ “Запоріжтрансформатор” спостерігалося істотне зниження обсягів виробництва та продажу товарної продукції. Керівництво заводу вважає, що об’єктивні причини негараздів досить вагомі. Завершення приватизаційного процесу, і зокрема – ажіотаж довкола акцій “ЗТР”, створений “грінмейлерами”, призвело до “вимивання” восьми мільйонів доларів власних обігових коштів підприємства, а також на певний термін відволікло управлінський персонал від вирішення нагальних виробничих питань. Додала проблем і реструктуризація РАО “ЄЕС Росії” – одного з найбільших замовників “трансформаторного”.

З метою економії підприємство змушено було перейти на чотириденний робочий тиждень, через що наприкінці року “ЗТРівці” констатували 25-мільйонні збитки. А минулорічна нестача поточної ліквідності продовжилась і цього року.

Попри все це податківці нарахували шалені податки на прибуток підприємства – нонсенс податкового законодавства! Майже 2 мільйони гривень ЗТР сплатив “живими” грішми, ще 4 з половиною було зараховано в іншій формі. І лише з 1 квітня 2002-го “Запоріжтрансформатор” зміг повернутися до нормального 5-денного тижня.

На часі завантаження виробничих потужностей зростає. За підсумками першого півріччя “ЗТР” вийде на нульовий рівень із позитивною динамікою.

Особливо ж напруженими обіцяють бути 3–4-й квартали нинішнього року. За словами голови правління ВАТ “ЗТР” Віктора Чобана, обсяги виробництва мають зрости на 40-50 відсотків у порівнянні з минулим роком. А якщо поталанить із замовниками – то й більше.

Адже, на думку пана Чобана, кризових факторів у роботі заводу не залишилось. Так, за 4 місяці поточного року реалізація товарної продукції склала понад 65 мільйонів гривень, що майже на 20% більше, ніж у попередні три роки. Обсяги експортних постачань за цей термін склали майже 90% від загалу виготовленої продукції.

Залишається сподіватися на майбутні контракти, адже у зв’язку з подіями останнього року замовники “ЗТР” стали дещо обережнішими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG