Доступність посилання

ТОП новини

Росія офіційно висловилася проти рішення національної Ради з питань телебачення й радіомовлення України перевести власні програми українських телеканалів і радіостанцій на українську мову


Росія офіційно висловилася проти рішення національної Ради з питань телебачення й радіомовлення України перевести власні програми українських телеканалів і радіостанцій на українську мову

Москва, 9 липня 2002 – У Москві вбачають у цьому дискримінацію мови російської. Офіційно представник міністерства закордонних справ Російської федерації Олександр Яковенко виступив із жорсткою заявою проти рішення національної Ради з питань телебачення й радіомовлення України і на захист інтересів російської мови на території сусідньої держави. Москва схвильована рішенням України перейти на ведення теле-радіопрограм власного виробництва українською мовою, - підкреслив Олександр Яковенко у спеціальному інтерв’ю російському інформаційному агентству Новості. Такий крок, як наголосив представник російського дипломатичного відомства, зменшує можливості отримувати інформацію російською мовою багатомільйонному російськомовному населенню України.

Як вважає представник російського міністерства закордонних справ – це рішення суперечить не тільки духу російсько-української гуманітарної співпраці, але й нормам європейського й міжнародного права, порушує інтереси національних меншин. Ми розраховуємо, що українська сторона зважить на нашу стурбованість із цього питання, зауважив Олександр Яковенко. Варто також нагадати, що національна Рада з питань телебачення й радіомовлення України ухвалила рішення, яке стосується саме програм власного виробництва, які з’являються в українському теле- і радіоефірі. Відомо, що українські телеканали й радіостанції використовують у своєму ефірі також програми, які підготовлені їхніми російськими колегами.

Вагома частка телепродукції на українській території йде як продукція російських телевізійних каналів, і звичайно ж російською мовою. Це стосується і радіоефіру, величезну частину якого займає естрадна продукція саме російською мовою. Також в Україні за домовленостями з українськими партнерами проводять ефір видатні московські радіостанції. І звичайно, також російською мовою. Однак, здається, все це не дуже хвилює Москву. Тут використали ще одну можливість, щоб нагадати – Росія і надалі буде вважати, що головною мовою телевізійного і радіопростору України має бути російська мова. Бо в Росії й надалі вважають, що російська мова є елементом впливу Російської федерації на політичне й економічне життя сусідніх країн, і цим впливом не бажають поступатися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG