Доступність посилання

ТОП новини

На теледуель між двома чільними кандидатами на німецького канцлера з’явився третій бажаючий


На теледуель між двома чільними кандидатами на німецького канцлера з’явився третій бажаючий

Німеччина, 11 липня 2002 – Нововведення, яке цього року буде запроваджено в Німеччині під час передвиборної боротьби, здається, прийшлося до смаку політикам. Ідеться про телевізійну дуель між кандидатами на посаду канцлера від соціал-демократів та блоку християнських партій – Ґергардом Шредером та Едмундом Штойбером. Лідер лібералів Ґідо Вестервелле хотів би обов’язково бути третім у такій дискусії.

Бажання глави Вільної демократичної партії Ґідо Вестервелле взяти участь у теледебатах між Шредером та Штойбером є настільки великим, що він навіть не зупинився перед зверненням до суду. Лідер лібералів подав відразу два позови до адміністративних судів у Кельні та Майнці, оскільки громадсько-правові телеканали ARD та ZDF відмовили йому в участі в теледебатах між двома кандидатами на посаду канцлера. Лідер лібералів розцінив таку відмову як порушення принципу про рівні можливості доступу до засобів масової інформації під час передвиборної боротьби.

“Ми не хочемо миритися з тим, що Вільна демократична партія не може представити свої аргументи в одній із найважливіших телепередач незадовго до парламентських виборів”, – заявив Вестервелле.

Цікавим є те, що свій позов голова ВДП не спрямував проти приватних телеканалів SAT1 та RTL, де теж відбудеться теледуель між Шредером та Штойбером. Представники лібералів пояснили це тим, що громадсько-правові телеканали несуть більшу інформаційну відповідальність, ніж приватні. Отже, якщо Вестервелле виграє процес, то тоді принаймні ARD та ZDF будуть зобов’язані запросити його до дискусії.

Однак, на думку експертів, лідер лібералів практично не має шансів на успіх у суді, незважаючи на те, що закон зобов’язує громадсько-правові мас-медіа до виваженого інформування. Як пояснив франкфуртський юрист Ґюнтер Франкенберґ, теледуель є редакційною передачею, а, згідно з конституцією, у такому разі свобода дій автора програми має перевагу. Якщо довіряти оцінкам Франкенберґа, то лідерові лібералів узагалі не варто витрачати сили, домагаючись свого через суди. “Як свідчить закордонний досвід, такі теледуелі не мають радикального впливу на результати виборів”, – зауважив франкфуртський юрист.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG