Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 11 липня 2002 – Сьогодні в Україні нараховується понад півтора мільйона інвалідів і серед дорослого населення, і серед дітей. Переважна більшість із них потребують протезування, від найскладнішого до бандажів, ортезування тощо. Але останнім часом у галузі склалася вкрай напружена обстановка. Заводи, які виробляли таке потрібне обладнання, або зупинилися, або ж перебувають на грані зупинки. Їхні колективи відправляють у вимушені відставки. Ця ситуація відповідно відбивається на здоров’ї людей із певними фізичними вадами. Незважаючи на численні урядові заяви про необхідність профінансувати галузь, і досі жодної копійки протезні підприємства України не отримали. Питання: куди зникли гроші, призначені інвалідам, де вони крутяться і хто в цьому зацікавлений? – наразі лишаються без відповіді. Про це наголошується в статті “Хто “крутить” гроші інвалідів?”, яку друкує газета “Демократична Україна”.

Сьогодні – останній день роботи першої сесії Верховної Ради 4-го скликання. Як зауважує газета “Україна молода”, народні депутати вже втратили те перше відчуття урочистості, яке витало у парламентських стінах у перші дні роботи нової Верховної Ради. Настали будні, які не всім принесли очікуване піднесення. На думку кореспондента щоденника, в нинішньому політичному сезоні президент зіграв свою партію доволі успішно. Найбільшим його здобутком стало те, що він зумів переможців на парламентських виборах перетворити на переможених у сесійній залі. Було докладено максимум зусиль, аби блок “Наша Україна” не зміг сформувати свою більшість, обрати керівництво парламенту та потім сформувати новий уряд. Іноземні журналісти, мовиться далі в статті, ніяк не могли збагнути – чому так відбувається. Це не вкладається в їхнє розуміння демократії. Але, власне, про яку демократію йдеться тут? – запитує журналіст. Докладніше з міркуваннями кореспондента “України молодої” можна ознайомитися в статті “Поразки нового парламенту, або У цьому політичному сезоні режисером був президент. Але здобутки рахують восени…”

Не пройшло повз увагу журналістів і бажання в останні дні роботи народних депутатів створити в парламенті пропрезидентську більшість. Це прагнення газета “Україна молода” коментує в статті “Привид більшості замаячив над сесійною банею”.

А ось “Правда України” коментарі до наміру деяких фракцій створити більшість умістила в публікацію, яку назвала “Більшовицький синдром”. Отже, “процес пішов”, мовиться в статті. І він набирає обертів. Хоча найближчим часом перспективи доволі туманні, переконаний автор статті. По-перше, тому, що без “Нашої України” створити конструктивну більшість практично неможливо. По-друге, пропозиції різних фракцій про те, що може бути основою для більшості, надто відрізняються. І по-третє, немає в новому парламенті такої впливової “більшовицької” особи, якою був у минулому скликанні Олександр Волков. Довідатися ж, хто є авторитетом у пересічних українців, газета пропонує в публікації “Кому сьогодні вірять?” Першу трійку, за результатами соціологічних досліджень, там очолюють такі політики, як Віктор Ющенко, Петро Симоненко та Юлія Тимошенко.

Інтерв’ю з лідером однойменного блоку Юлією Тимошенко передруковує сьогодні газета “Молодь України”. Головна тема розмови – створення тристороннього українсько-російсько-німецького газового консорціуму.

До теми парламентської більшості нас повертає газета “День”, яка поцікавилася в народних депутатів думкою про останню парламентську сесію. Так, на думку голови комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, парламент не може бути активним, якщо в ньому немає повноцінної парламентської більшості. Це означатиме, що Верховна Рада і надалі перебуватиме в стані позиційної боротьби, “холодної війни” тощо. Парламент, на думку депутата, буде функціональним лише тоді, коли закінчить своє структурне оформлення. Можливо, припускає Микола Томенко, на початку другої сесії ми таки побачимо парламентську більшість, яка буде створена на підставі підтримки уряду, а не на підставі підтримки президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG