Доступність посилання

ТОП новини

Україна відсудила у Чорноморського флоту Росії 27 гідрографічних об’єктів у 6 районах Криму


Україна відсудила у Чорноморського флоту Росії 27 гідрографічних об’єктів у 6 районах Криму

Симферополь, 16 липня 2002 - Господарський суд Автономної Республіки Крим частково задовольнив позов Генеральної прокуратури України до Міністерства оборони Росії і Гідрографічної служби Чорноморського флоту Російської Федерації. Цю інформацію у вівторок підтвердили у флотському прес-центрі у Севастополі, там російські військові висловили жаль із приводу такого рішення суду.

Як повідомляють джерела у штабі ВМС України, Господарський суд АРК зобов'язав Чорноморський флот Росії, головні сили якого базуються в Криму, передати Україні низку радіонавігаційних систем у Євпаторії, гідрографічні підрозділи у Феодосії, а також маяк на мисі Тарханкут. Суд погодився з думкою Генеральної прокуратури України, що Чорноморський флот "незаконно володіє" навігаційним гідрографічним устаткуванням на кримському узбережжі. Загалом під цю категорію підпадає 27 об'єктів у 6 районах Криму.

Суперечка довкола навігаційного обладнання між Україною і Росією триває з 1992 року, коли було створено український флот. Лише після 1998 року, коли прем’єр-міністри обох країн підписали українсько-російську угоду про розподіл Чорноморського флоту, росіяни передали українській стороні більшість навігаційних гідрографічних об’єктів в українському Причорномор’ї, - крім Криму. З того часу Гідрографічна служба була поділена на військову й цивільну й остання - виведена з-під командування Військово-морських Сил України. Саме їй має бути передана більшість відсуджених у росіян об’єктів.

Водночас, російські військові стверджують, що передача цих об'єктів Україні буде означати, цитую: “втрату Чорноморським флотом Росії давно сформованої й дієвої системи навігаційного та гідрографічного забезпечення”, -кінець цитати. Джерела у штабі ЧФ Росії повідомляють, що російське командування не збирається віддавати українцям гідрографічні структури і після рішення суду. Там кажуть, що проблему буде винесено на міждержавний рівень, в тому числі – до Міждержавного Господарського суду СНД.

Тим часом московська інформагенція РІА “Новості” цитує першого заступника міністра промисловості, науки і технологій Росії Олександра Бриндикова, який брав участь в останній зустрічі української й російської підкомісій з питань базування Чорноморського флоту Росії на території України. Він, зокрема, відзначив, що проблеми з підписанням угоди про навігаційне й гідрографічне забезпечення виникли, оскільки українська сторона намагається вирішити це питання через суд. Росіяни закликали українських представників вирішувати цю проблему в робочому порядку і «не розривати передачу об’єктів навігаційного та гідрографічного забезпечення з підписанням угоди про навігацію в Азовському й Чорному морях». Схоже, попри рішення суду, питання українського суверенітету в Криму залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG