Доступність посилання

ТОП новини

Республіканський парламент Сербії сьогодні ухвалив низку законів, якими розширюються повноваження поліції й державних органів у боротьбі проти організованої злочинності


Республіканський парламент Сербії сьогодні ухвалив низку законів, якими розширюються повноваження поліції й державних органів у боротьбі проти організованої злочинності

Белград, 18 липня 2002 – Найзначнішою новиною є підпорядкування Служби безпеки урядові та парламентові.

Протягом наступних трьох місяців політичну поліцію буде відокремлено із складу Міністерства внутрішніх справ й перебудовано на окреме агентство з питань безпеки, яке займатиметься розвідкою й контррозвідкою. Керівника агентства призначатиме Кабінет міністрів. Його працівники нe матимуть право на страйк та на членство в політичних партіях і профспілках. Представники опозиції у парламентських дебатах відзначали, що йдеться лише про косметичні зміни, оскільки в агентстві буде влаштовано більшість працівників теперішньої Служби безпеки, а його керівник фактично матиме ранг міністра.

Новими законами розширено повноваження слідчих органів, прокуратури й судочинства у боротьбі проти організованої злочинності. Прем’єр-міністр Зоран Джінджич й міністр юстиції Владан Батич відзначили, що теперішні закони, а тим більше неефективна практика, просто заохочують кримінальні структури. Джінджич спростував твердження, що у Сербії є класична мафія. За його словами, є лише певні елементи організованої злочинності. Для боротьби проти неї буде призначено окремого прокурора, який матиме у своєму розпорядженні підрозділ спецполіції. Новиною в сербському законодавстві стануть тай звані захищені свідки: йдеться про співробітників поліції інфільтрованих у злочинні групи для придбання доказів. Крім цього, в судах пріоритет матимуть справи пов’язані з організованою злочинністю. Досі такі процеси інколи тривали й кілька років.

Преса пише, що у Сербії є приблизно п'ятдесят груп злочинців, які контролюють проституцію, торгівлю наркотиками й сигарками, краденими машинами та іншими контрабандними товарами. Їхні лідери – це бізнесмени, які відмивають гроші через легально зареєстровані компанії, ресторани або кіоски. Експерти стверджують, що мафіозі пов’язані з місцевими прокурорами й суддями та, що саме це причина неефективності державних органів.

Нинішня правляча коаліція ще півтора року тому обіцяла, що завдасть рішучого удару організованій злочинності. Досі цього не зробила. Скептики кажуть, що результати залежать не від законів, а від людей, які їх проводять. Іншими словами, розправу з мафією уряд відкладав не через брак законів, а через інші причини. Ймовірно тому, що треба було ударити на дуже сильні й дуже впливові структури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG