Доступність посилання

ТОП новини

Теплохід “Феодоро” втікає від погоні. Податкова міліція виявила спритнішою


Теплохід “Феодоро” втікає від погоні. Податкова міліція виявила спритнішою

Симферополь, 24 липня 2002 - У Криму податкова міліція спільно з морськими частинами прикордонних військ зупинила спробу втечі з українських територіальних вод заарештованого за борги теплоходу “Феодоро”. Ця майже детективна історія днями відбулася у Феодосії. Детальніше про діяльність кримських податковиків – розповідаємо.

Причиною для накладення адміністративного арешту на теплохід “Феодоро” став борг його власників перед бюджетом. За даними податковиків, вони заборгували понад 135 тисяч гривень і протягом багатьох місяців відмовлялися погашати недоїмку. Про арешт судна податкова адміністрація своєчасно поінформувала керівництво Феодосійського порту. Однак, попри це, теплохід покинув Феодосію, причому, цілком офіційно повідомивши про свій вихід портові власті, які не вжили жодних заходів, щоб перешкодити цьому.

Далі події розгорталися як у справжньому детективі. Дізнавшись про втечу корабля, податковики створили спеціальну оперативну групу, залучивши до неї морських прикордонників. Останні виявили, що корабель-втікач увійшов до російської частини Азовського моря. Коли ж оперативним шляхом українські власті довідалися, що капітан теплоходу “Феодоро” запитав дозволу у росіян на прохід Керченської протоки з метою іти до берегів Болгарії, оперативна група вирішила діяти.

Як повідомив заступник начальника управління податкової міліції ДПА в Криму Микола Тихий, податківці спільно з прикордонниками Азово-Чорноморського напрямку Кримського загону затримали “Феодоро” в українських територіальних водах. Оскільки екіпаж судна відмовився виконувати накази представників влади, то теплохід примусово відбуксирували до Керченського порту. За кілька днів власники “Феодоро” погасили борг і судно було звільнено з-під арешту. Утім, для адміністрації Феодосійського порту минулося ще не все. Там за фактом зловживання службовим становищем стосовно деяких посадових осіб прокуратура порушила карну справу.

Але не завжди податковики діють так оперативно, чітко і в межах закону. Днями симферопольська газета “Кримська світлиця” розповіла історію про те, як в Чорноморському районі податкова міліція вилучила у вчителя місцевої школи яхту, яку він сам збудував і влітку підзаробляв, катаючи морем туристів. І хоча Валентин Бут сплатив усі необхідні податки, правоохоронці через місцевий суд оштрафували його і конфіскували судно, продавши яхту на біржі за “смішні” 5 тисяч гривень. Учитель-бізнесмен не погодився з цим і домігся повного свого судового виправдання. А проти працівників євпаторійської податкової міліції було порушено карну справу. Але тут історія не закінчилася так красиво, як у Феодосії. І досі пан Бут, який по кілька місяців не отримує зарплати вчителя, домагається відшкодування завданих йому та його сім’ї збитків. Суд постановив виплатити йому 4 тисячі 288 гривень, тоді, як ринкова ціна загубленої яхти – від 15 до 25 тисяч гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG