Доступність посилання

ТОП новини

Про візити прем’єр-міністра Франції на Корсику


Про візити прем’єр-міністра Франції на Корсику

Париж, 29 липня 2002 - У французьких засобах масової інформації жваво обговорюється несподіваний візит прем’єр-міністра Франції Жана- П’єра Раффарена на Корсику минулої суботи. Напередодні, у п’ятницю, на “острів Краси”, як називають цю територію у Франції, прибув міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі.

З чим пов’язані візити перших осіб французької виконавчої влади?

Про візит Жана-П’єра Раффарена в Парижі не розголошували, бо до останнього не було ясності. Його візит був запланований на вересень. Пізно у п’ятницю ввечері міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі подзвонив у Париж керівникові уряду і сказав йому, що той може приїжджати. Уже зранку в суботу, як тільки прем’єр-міністр ступив на землю Корсики, новина швидко поширилася островом. Було скликано депутатів місцевого парламенту, який називається по-французьки Assemblee territoriale, перед якими виступив Жан- П’єр Раффарен.

Суть його промови, як і виступу в п’ятницю Ніколя Саркозі, зводилася до наступного. Восени французький парламент розглядатиме підготовлений урядом новий закон про децентралізацію, в рамках якого Корсиці дозволено буде “порушити закон завдяки праву на експеримент”. Уряд хоче таким чином відновити дію статті 1 закону про Корсику, проголосованого 22 січня цього року, яку Конституційна Рада визнала такою, що не відповідає Конституції. Для цього доведеться, також восени, внести зміни до Конституції Франції, які б дозволили цей експеримент.

Жан- П’єр Раффарен, серед іншого, заявив: “Мій уряд не є урядом мамонтів, який загруз у паризькій бюрократії. Цей уряд є реактивним, творчим та активним”. В інтерв’ю газеті “Ліберасьйон” за понеділок прем’єр-міністр сказав наступне: “Якщо хтось і може довести справу децентралізації до завершення, то це буду я”. Міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі у суботу підтвердив, що протягом 15 наступних років буде виділено 2 мільярди євро на єдиний фонд для Корсики.

Візити перших осіб виконавчої влади важко переоцінити, оскільки Корсика вже давно добивається особливого статусу, але поки що без особливого успіху. Присутні на зустрічі керівники радикальної партії Корсіка Націоне сприйняли хоч і обережно, але прихильно нові ініціативи Парижа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG