Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі завершилося дводенне засідання експертних груп українсько-російської підкомісії з питань базування Чорноморського Флоту Росії на території України


У Севастополі завершилося дводенне засідання експертних груп українсько-російської підкомісії з питань базування Чорноморського Флоту Росії на території України

Симферополь, 7 серпня 2002 - Про це у середу повідомила прес-служба Севастопольської міської держадміністрації.

Заступник Державного секретаря Міністерства економіки України Сергій Романюк, який очолював українську делегацію під час консультацій, заявив журналістам, що переговори були “досить складними, але дуже плідними”. За його словами, сторони погодили механізм підрахунку обсягів фінансування урядом Росії соціальних програм тих українських міст і селищ, де базуються частини російського Чорноморського флоту, насамперед – Севастополя, де розташована головна база й штаб ЧФ Росії. Тепер цей механізм експерти запропонують на розгляд українсько-російської підкомісії з питань базування Чорноморського флоту Росії в Україні, засідання якої незабаром відбудеться в Москві. Там же розглядатиметься механізм компенсацій з боку російської сторони.

Напередодні засіданням експертних груп начальник Управління у справах преси та інформації Севастопольської міської держадміністрації Олександр Скрипниченко повідомив, що під час попередньої зустрічі, яка відбулася у Севастополі 10-11 липня, "цифри фінансової участі Росії розходилися майже вдвічі". Як зазначив пан Скрипниченко, "проблема стоїть досить гостро, і не випадково вона знайшла своє відображення у виступі Президента України Леоніда Кучми 1 серпня у Севастополі”.

Тепер, схоже, сторони дійшли компромісу. Як стало відомо Радіо “Свобода”, для визначення обсягу участі фінансування з боку уряду Російської Федерації соціальної сфери населених пунктів Севастополь, Феодосія, Кача і Гвардійське, а саме там дислокуються сили Чорноморського флоту, пропонується брати дані виконання бюджету того чи іншого міста за минулий рік у частині реалізації тих соціальних програм, у яких зацікавлені обидві сторони. При цьому буде враховуватися відсоток російських військовослужбовців і членів їхніх родин, які мешкають у цьому населеному пункті.

Тим часом, народний депутат України від Севастополя Віктор Заїчко, який брав участь у переговорах, заявив в інтерв’ю Кримській агенції новин, що не задоволений досягнутими результатами. За його словами, за такого механізму фінансування, у випадку підписання відповідної угоди, Севастополь щороку зможе отримувати від Росії на розвиток власної соціальної сфери до 10 мільйонів гривень. Віктор Заїчко вважає, що цього абсолютно недостатньо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG