Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарія вступає до ООН


Швейцарія вступає до ООН

Прага, 10 вересня 2002 - Швейцарія робить у вівторок історичний крок: вона вступає до Організації Об’єднаних Націй, щоб її голос було краще чутно у світі, - і водночас не відмовляється від своєї давньої й незмінної традиції нейтралітету.

Хоча Швейцарія є домом для європейської штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй у Женеві й є членом майже всіх окремих агентств ООН, вона дотепер залишалася на засіданнях світової спільноти на лаві спостерігачів - поміж Палестинською автономією й Ватиканом.

Але в березні швейцарські виборці проголосували за те, щоби покласти край понад півстолітньому особливому статусові країни й стати 190-м членом ООН.

Напередодні, 1986 року, понад 75 відсотків виборців відкинули вступ Швейцарії до Організації Об’єднаних Націй. Тепер славнозвісна швейцарська система демократії прямої дії спрацювала в протилежному напрямку: понад 54 відсотки учасників референдуму висловилися за те, щоби через 15 років по першій спробі таки стати членом ООН.

Швейцарський народ зрозумів, що не можна далі залишатися «островом», заявив в інтерв’ю для щоденника Файнаншл Таймз міністр фінансів Швейцарії Каспар Філліґер, який цього року обіймає перехідну посаду президента країни; народ зрозумів, що Швейцарія вже не може стояти осторонь криз, що відбуваються в світі.

Власне, й раніше Швейцарія не залишалася зовсім осторонь: вона, хоч і не була зобов’язана, але дотримувалася всіх економічних санкцій ООН і виконувала більшість воєнних резолюцій Ради Безпеки, ба й військовиків своїх посилала не раз за кордон до міжнародних миротворчих сил.

Та ще рік тому, коли всі країни засуджували тероризм, представник Швейцарії мусив мовчати в кріслі спостерігача. І тепер, пересідаючи на місце повноправного члена Генеральної Асамблеї, Швейцарія сподівається вийти з тіні.

Але, так само, як і Австрія, Ірландія, Фінляндія і Швеція, вона має намір засвідчити, що нейтралітет не суперечить членству в ООН - і не завадить їй боротися з міжнародною злочинністю й тероризмом: «Перед обличчям злочину нейтралітету немає», – заявив у вівторок Філліґер уже в Н’ю Йорку напередодні відкриття сесії Генасамблеї.

Є й просто прагматичний момент: женевська штаб-квартира ООН із трибуни важливих зустрічей і переговорів дедалі більше перетворюється на місце суто технічних засідань, які нікого не цікавлять.

Один із високих урядовців ООН швейцарець Жан Зіґлер уважає, що далі зволікати вже було не можна: «Дійшло до того, що ми якоїсь хвилі вже ризикували втратити штаб-квартири Світової організації Торгівлі, Міжнародної організації праці й ООН - організацій, що приносять щороку десятки й десятки мільйонів доларів у торгівлю, готельєрство й промисловість Женеви. Отож Швейцарія по суті була якоїсь хвилі змушена, щоб уберегти ці установи в Женеві, - з фінансових міркувань змушена була вступити в ООН».

Та які б не були причини цього кроку, світ його помічає й важить. Хмарочос Емпайр Стейт Билдинґ у Н’ю Йорку вже в понеділок увечері було підсвічено червоним і білим - кольорами швейцарського прапора. А сам державний прапор Швейцарської Конфедерації всупереч правилам ООН не стане прямокутним - він залишатиметься перед усіма будівлями Організації Об’єднаних Націй єдиним квадратом…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG