Доступність посилання

ТОП новини

Акції опозиції “Повстань, Україно!” показали, наскільки в Україні гарантовані державою права людини


Акції опозиції “Повстань, Україно!” показали, наскільки в Україні гарантовані державою права людини

Київ, 25 вересня 2002 – Наскільки права людини в Україні є гарантовані державою, показали акції опозиції “Повстань, Україно!”, і, зокрема, та, що проводилася вчора. І 16 вересня, і 24-го влада чинила всілякі перепони учасникам акції, які прибували з різних реґіонів України. Зокрема, порушувалося і право людей на свободу пересування.

Тисячі учасників акції протесту попри всякі перепони дісталися столиці, аби висловити протест проти існуючої влади, котра не дбає про інтереси народу. Здавалось би, нічого протизаконного в тому, що люди приїжджають висловити свою думку, немає. Навіть у Конституції у статті 33 мовиться, що “кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування…” Попри це далеко не всім учасникам акції було легко дістатися до Києва. Говорить Мар’ян Васильович із Миколаївщини:

“Перекрили нам дорогу, міліція нас затримала. Водіїв попередили:«Якщо ви поїдете… В вас є родини… Так що дивіться!» Сьогодні вранці нас тримали до 4-ї ранку. Водій нас висадив на околиці Києва, щоб ніхто не бачив, що він нас привіз”.

Дії правоохоронних органів коментує народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики Микола Катеринчук:

“Це грубе порушення Конституції й статті про вільне пересування громадян України по території України. Буде доповідь генерального прокурора, будуть якось висвітлені ці моменти, тому що такого ще ніколи не було. Якщо вже зупиняли автобуси на під’їзді до Києва, то на яких підставах? Не казали ж відверто, що «ми вас не пускаємо, тому що ви їдете на акцію». Не пускали тільки тому, що був такий наказ. Думаю, це не на користь демократичному обличчю України”.

А ось як дії правоохоронних органів, що перешкоджали громадянам дістатися Києва, оцінив голова підкомітету парламентського Комітету з правової політики Юрій Кармазин:

“Як один із авторів Кримінального кодексу України, я стверджую, що будь-які перепони, які чинились громадянам України у здійсненні їхніх конституційних прав, є зловживанням і перевищенням прав працівниками міліції. Насправді йдуть масові злочини проти громадян України, проти їхніх політичних прав”.

Як у такій ситуації, коли навіть представники правоохоронних органів порушують закон, усе ж захистити свої права? З таким запитанням я звернувся до голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Володимира Стретовича:

“Люди, які зазнали тиску від влади й міліції, повинні звернутися до судів за захистом своїх прав, честі й гідності, тому що їм чинили перепони у користуванні конституційними правами. Але жодних заяв я не знаю, що хтось факти називає – хто це робив, назви постів міліції. Треба, щоб були всі факти, і треба звертатися до суду про відшкодування завданої шкоди. І тоді, коли завалити суди скаргами і відповідними рішеннями (тому що іншого рішення немає, бо всі ті дії були неправомірними), збанкрутує наша міліція й наступить торжество демократії”.

Як засвідчують соціологічні опитування, рівень довіри суспільства до правоохоронних органів невисокий. Тож у такій ситуації більшість громадян без крайньої потреби воліють до правоохоронних органів не звертатися. А тут, як кажуть, самі правоохоронці під час акції продемонстрували, чиї вони слуги, хоча згідно з Конституцією “єдиним джерелом влади в Україні є народ”. Можливо, саме тому тисячі учасників акції протесту “Повстань, Україно!” виступають проти президента Леоніда Кучми, який, будучи за Конституцією гарантом дотримання прав і свобод людини, їх не забезпечує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG