Доступність посилання

ТОП новини

Українська греко-католицька церква може стати посередником у діалозі між владою і опозицією задля спільного добра всього українського народу


Українська греко-католицька церква може стати посередником у діалозі між владою і опозицією задля спільного добра всього українського народу

Львів, 30 вересня 2002 - Українська греко-католицька церква може стати посередником у діалозі між владою і опозицією, - заявив глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар для радіо "Свобода", - але лише за умови, якщо церкву попросять допомогти. Поки що, зауважив глава УГКЦ, ні влада, ні опозиція до церкви з подібним проханням не зверталися.

Кардинал Любомир Гузар цими вихідними оприлюднив відкритий лист до усіх, хто заангажований у політичному житті українського народу. На прес-конференції у понеділок глава УГКЦ зауважив, що це його особистий лист, а не політичне звернення,у якому підкреслюється нейтральне ставлення глави церкви як до української влади, так лідерів опозиції. Блаженнійший Любомир Гузар каже:

"Завданням церкви є звернутися до всіх і показати, що ми не байдужі до подій у державі. Але це не означає, що УГКЦ хоче оправдатися у своїй небайдужості до суспільста. Тому ми намагаємося своїм зверненням дати пораду як знайти вихід у нинішній ситуації в Україні. Це лише пропозиція. Я маю надію, що політики її підхоплять."

У відкритому листі кардинал Гузар закликає політиків і владу до чесного діалогу, одного з найвипробованіших способів , який єдиний докорінно аналізує ситуацію і може забезпечити тривалі позитивні результати. Насильні методи розв'язки, яку б форму вони не прийняли, нічого не вирішують, тільки ще більше загострюють причини непорозумінь і затягують їх на довгі роки, а то й століття, - переконаний глава УГКЦ.

У своєму листі кардинал Гузар відповідає на власне запитання, чому діалог, такий потужний засіб у вирішенні кризових ситуацій, не може розв’язати глибокий і трагічний стан роз'єднання Церков? А це тому, - каже кардинал Любомир, - що у нас багато високопарних декларацій, але тільки інколи відбувається несміла розмова. Натомість до сьогодні в Україні не відбувся ні один серйозний діалог між представниками різних релігійних конфесій.

"Хоча діалог не є легкий, ані швидкий, ані безболісний процес, - пише глава УГКЦ, але він спонукує сторони до ґрунтовної перевірки своїх позицій, до чіткого і логічного їх, викладення, до усвідомлення своєї відповідальності перед Богом і суспільством. У діалозі не має переможців і переможених, а є лише спільна благородна мета, у нинішній ситуації в Україні - спільне добро цілого народу."

Однак чи церква готова стати посередником між владою й опозицією, - на це запитання кореспондента радіо "Свобода" кардинал Любомир відповів, що це можливо лише за умови, якщо церкву попросять про допомогу. Наприклад, у Польщі на початку 80-х років саме церква допомогла знайти порозуміння, - говорить глава УГКЦ :

"Церква може це зробити, коли її запросять, але вона не буде пхатися до політиків і казати, що ми вас помиримо. Інша справа, якщо до нас звернуться з проханням допомогти, то ми відгукнемося. Адже це наш обов’язок допомагати у складних ситуаціях в державі. Хоча зробити це буде нелегко, але найважливіше сьогодні, що будь який крок діалог приніс користь для українського народу."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG