Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані страчують несправедливо засуджених людей – стверджує правозахисна організація «Міжнародна амністія»


У Таджикистані страчують несправедливо засуджених людей – стверджує правозахисна організація «Міжнародна амністія»

Прага, 3 жовтня 2002 - Цими днями «Міжнародна амністія» оприлюднила дослідження під промовистою назвою: «Таджикистан: смертельні таємниці. Смертна кара, за законом і на практиці».

Правозахисники зібрали свідчення про 133 осіб, які були заарештовані протягом останніх трьох із половиною років і яких засудили до смертної кари. Семеро з них були помилувані, а про 17 осіб достеменно відомо, що їх стратили. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» припускає, що й решту осіб вже страчено. Правозахисники також висловлюють побоювання, що враховуючи те, що влада Таджикистану приховує статистику смертних вироків, то таких засуджень може бути набагато більше.

За словами активістки «Міжнародної амністії» Ніколі Дакворт, «факти свідчать про те, що президент Емомалі Рахманов використовує так звану «міжнародну війну проти тероризму», як привід для зведення рахунків із колишніми противниками часів громадянської війни».

У доповіді правозахисної організації мовиться, що жоден із засуджених на смерть у Таджикистані не пройшов через справедливий судовий розгляд. Скажімо: звинуваченим відмовляли у послугах адвокатів; високопоставлені чиновники публічно, ще до суду оголошували заарештованих винними; судові інстанції ігнорували скарги звинувачених щодо застосування до них тортур. Йдеться, зокрема, про жорстоке побиття, тортури електричним струмом, різні форми зґвалтування, тощо. У деяких випадках, суди у справі так званих «смертників» були закритими.

Здебільшого, родичі нічого не знають про долю заарештованих і засуджених на смерть. Родичам не дозволяють попрощатися з ними і поховати їхні тіла.

Ось як коментує ситуацію представник «Міжнародної амністії» Марджорі Фарквхарсон, яка досліджує тему смертної кари: «Гадаю, що війна з тероризмом дає владі Таджикистану, та владам інших країн, набір слів, риторику, котрі ніби мали б виправдати арешти їхніх противників. А те, що в них існує смертна кара за 15 видів злочинів і традиції широко вживати її, робить тривожною перспективу для будь-кого, кого вважають противником чи потенційним терористом», - заявила Марджорі Фарквхарсон, яка досліджує тему смертного покарання.

Таджикистан відверто порушує взяті ним міжнародні зобов’язання у ділянці дотримання прав людини, - наголошують правозахисники. За повідомленням представниці «Міжнародної амністії» Ніколі Дакворт, щонайменше чотири особи були страчені, не зважаючи на прохання Комітету ООН із прав людини – призупинити виконання страти і ретельніше вивчити справи підсудних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG