Доступність посилання

ТОП новини

Португалія – нова батьківщина українців


Португалія – нова батьківщина українців

Прага, 21 жовтня 2002 – Невелика кам’яниста країна у найзахіднішій частині європейського континенту, Португалія, нічим не нагадує Україну. Але саме туди скеровані тисячні потоки українських міґрантів. Дехто з них планує повернутися, але більшість сформує найновішу українську діаспору.

«Тепер всі з нашого села їдуть працювати до Португалії», - пояснює мені одна українка з Тернопільщини, яка нелегально працює хатньою господинею у Празі. «В Португалії зарплати такі ж, але нашим дають документи, а тут що? Піймають і відправлять назад до України». Близько 180 тисяч нелегальних міґрантів, і більшість з них з України, отримали минулого року право на перебування в Португалії. Це була уже третя подібна акція в Португалії протягом нецілих 20 років, і багато українців сподіваються, що вона не буде останньою.

Масштаби нелегальної міґрації до Португалії, особливо з України, лякають місцевих політиків. Лише протягом останніх двох років кількість імміґрантів у десятимільйонній Португалії подвоїлася, і складає 400 тисяч осіб, приблизно 10% всієї робочої сили. Влада побоюється, що кількість іноземців у країні швидко сягне півмільйона, тобто 5% населення.

У червні уряд запропонував впорядкувати і зменшити кількість закордонних робітників, з тим, щоб у майбутньому встановлювати квоти згідно з потребами ринку праці, а нелегальних міґрантів, які пропустили свій шанс легалізуватися минулого року, видворяти з країни. Компаніям, що наймають нелегальних працівників, загрожуватимуть великі штрафи.

Новий закон має бути ухвалений до кінця року, але плани уряду не відлякують потенційних міґрантів. Португалія для них – країна, що дає великі можливості. Народжуваність в Португалії – одна з найнижчих в Європі, так само, як і безробіття. Це у поєднанні з великими коштами, призначеними для розвитку, що їх країна отримує від Європейського Союзу, створює сприятливі умови для робітників з-за кордону. При чому не лише некваліфікованих.

Португальці уже усвідомили, що українець, який кладе цеглу, або українка, яка миє посуд, прибирає квартири, чи доглядає старих, інколи має кращу освіту, ніж власне португальські робітники, і це шкода не використовувати.

«Це – унікальна можливість для Португалії зробити якісний стрибок: наявність кваліфікованої робочої сили без витрат на її освіту та навчання», - говорить в інтерв’ю газеті Файненшиал Таймс професор економіки Марія Іоанніс Баґанья. А якщо взяти до уваги те, що продуктивність праці португальців найнижча в Європейському Союзі, то еміґрація з України створює нові можливості не лише для українців, але і для їхньої нової батьківщини. Стара ж поки що виглядає незацікавленою у тому, щоб кваліфіковані українці знайшли застосування своїм вмінням в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG