Доступність посилання

ТОП новини

Розширення ЄС на тлі корупції в країнах- кандидатів


Розширення ЄС на тлі корупції в країнах- кандидатів

Прага, 7 листопада 2002 – Корупція в країнах, що претендують на членство в Європейському Союзі, суперечить європейським політичним цінностям і завдасть величезної шкоди європейській економіці. Про це попереджає Інститут Відкритого Суспільства, що діє під патронатом міжнародного філантропа Джорджа Сороса. Сам американський мільярдер угорського походження постав сьогодні перед французьким судом. Його звинувачують у зловживанні таємною інформацією задля власного збагачення.

Європейський Союз не готовий дати раду з скорумпованостю деяких країн-кандидатів на вступ до ЄС. В Інституту відкритого суспільства викликає стурбованість безконтрольне лобіювання інтересів у парламентах, сумнівне фінансування політичних партій, і бюрократія в 10-ти пост-комуністичних країнах: Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Польщі, Румунії, Словаччині й Словенії. Усі вони, крім Болгарії та Румунії сподіваються увійти до ЄС у 2004 році. Найпристойніше з усіх кандидатів, на думку інституту, виглядає Естонія. Серед інших кандидатів, зокрема в Угорщині скорумпована медична галузь, дорожня поліція й митниця, у Латвії - загрозливий вплив приватних інтересів на законодавчу діяльність.

Оцінюючи рівень корупції в країнах кандидатах до ЄС Інститут відкритого суспільства наголошує: хоча засоби масової інформації і відіграли ключову роль у виявленні корупції, "драконське законодавство" в цих державах підриває незалежність преси.

Аналітик Інституту Куентін Рід каже, що корінь проблеми у тому, що Євросоюз сам не має антикорупційної стратегії: "Європейський Союз, зокрема Європейська Комісія від початку 90-х років намагалася запровадити в дію антикорупційне законодавство, тобто Конвенцію проти фінансових зловживань 1995 року, Анти-корупційну Конвенцію 1997 року, спільні дії щодо корупції у приватному секторі. Ці три інструменти не набрали чинності, бо Єврокомісія не змогла переконати більшість членів ЄС ратифікувати їх".

Автор згаданого звіту - Інститут Відкритого Суспільства. Його засновано 1993 року в Нью-Йорку американський мільярдером і філантопом Джорджем Соросом. Інститут має 50 філій у різних куточках світу, його центральноєвропейська штаб-квартира знаходиться у Будапешті. Сам Сорос відомий як "чоловік, що зламав британський фунт" у 1992 році, сьогодні - в центрі французького фінансового скандалу 14-ти річної давнини. Сороса разом з главою канцелярії тодішнього міністра фінансів Франції та 2 – ма іншими бізнесменами звинувачують у зловживанні таємною інформацією про французький банк "Сосієте Женераль" задля власного збагачення. Вони начебто скупили, а потім перепродали акції банку, що дозволило їм заробити чималі гроші на акціях банку після того, як влітку 1987 року його приватизував уряд Франції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG