Доступність посилання

ТОП новини

Показ війни у прямому ефірі вимагає фінансових жертв


Показ війни у прямому ефірі вимагає фінансових жертв

Прага, 11 лютого 2003 – З часу війни у Перській затоці 12 років тому телевізійний глядач американських та міжнародних телеканалів уже звик, що про бойові дії він дізнається не з новин, а з прямих телевізійних трансляцій з місця боїв. Так було і під час війни на Балканах та в Афганістані. В прямому ефірі телеглядачі в усьому світі могли побачити і напад на Америку 11 вересня. Проте зараз, коли наступна велика війна виглядає неминучою, може статися так, що американські телеканали уже не зможуть її показати.

Бомбардування з літаків, артилерійські обстріли, прямі включення кореспондентів з місця бойових дій – від усього цього глядач як зачарований не може відвести погляд. Але для телевізійних компаній облаштування такого шоу коштує чималих грошей, а рекламодавці навідріз відмовляються вставляти реклами своїх готелів, гамбургерів, чи автомобілів між сценами руйнування і вбивств. Одеколон «для справжніх чоловіків» розлітається в мить з полиць магазинів після реклами у шоу, на кшталт «Останнього героя», але коли йдеться про справжні вбивства, реклама викликає у споживача лише огиду.

За підрахунками, що їх провів журнал «Медіа Лайф», десятки мільйонів доларів надходжень від реклами щезають у перші ж дні після того, як телеканал відкидає свої звичайні передачі і починає транслювати війну в прямому ефірі. А оскільки уповільнення розвитку американської економіки уже призвело до падіння прибутків телеканалів, то незабаром можуть розпочатися і масові звільнення.

Тому лідером показу війн на телеекранах залишиться канал CNN, який завоював цю репутацію ще під час минулої війни у Перській Затоці. Тоді кореспонденти СNN передавали репортажі прямо із обстрілюваного Багдада, де нічне небо озаряли вибухи бомб та трасуючих патронів. Тодішня війна, говорить німецький журналіст, була чи не єдиною, яка не була під жорстким наглядом американських військових. Пентагон намагався не допуститися помилки війни у В’єтнамі, коли показані жахи війни призвели до могутнього антивоєнного руху.

Але цього разу, на думку оглядачів, все буде інакше. Хоча б тому, що американці втратили монополію на показ війн у прямому ефірі. Арабський телеканал Аль-Джазіра розставив телекамери по всій території Іраку і лише очікує початку американського нападу. Для того, щоб урівноважити ці репортажі Пентагон вирішив відкрити доступ більшій кількості американських журналістів. Зараз американські військові проводять із журналістами спеціальне тренування, щоб навчити їх виживати, а заодно, на думку багатьох оглядачів, і зробити їх чутливішими до голосу військових.

Як зауважує кореспондент німецького інформаційного агентства, підготовка та екіпіровка воєнного журналіста від сателітного телефону до куленепробивного жилету, – це ще одна чимала стаття витрат для телеканалів. Лише СNN уже виділив на висвітлення війни в Іраку 30 мільйонів доларів, але телеканал визнає, що цей «воєнний бюджет» доведеться значно збільшити, якщо війна затягнеться. І навіть якщо вона закінчиться швидко, американські окупаційні війська залишаться в Іраку ще не на один місяць, чи навіть рік, і висвітлення їхнього перебування там вимагатиме від засобів масової інформації ще більших фінансових витрат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG