Доступність посилання

ТОП новини

Завершив дводенний вiзит до Белграда Хав’єр Солана, верховний представник Європейського союзу з питань спiльної зовнiшньої полiтики й безпеки


Завершив дводенний вiзит до Белграда Хав’єр Солана, верховний представник Європейського союзу з питань спiльної зовнiшньої полiтики й безпеки

Белграда, 11 квiтня – Європейський союз дає повну пiдтримку дiям сербського уряду проти органiзованої злочинностi, сказав Солана пiсля розмов з президентом Сербiї i Чорногорiї Светозаром Маровичем, мiнiстром оборони Борисом Тадичем, прем’єр-мiнiстрами Сербiї Зораном Живковичем, Чорногорiї Милом Дюкановичем та iншими урядовцями. Був це другий вiзит Солани до Белграда упродовж одного мiсяця. Саме вiн прибув до сербської столицi день пiсля вбивства Зорана Джинджича з метою запевнити владу, що Європейський союз готовий надати їй всю необхiдну допомогу для стабiлiзацiї ситуацiї в країнi.

У вчорашнiх й нинiшнiх розмовах у Белградi йшла мова про чотири основнi теми: боротьбу проти органiзованої злочинностi, гармонiзацiю стосункiв мiж Сербiєю i Чорногорiєю, дефiцит у сербському бюджетi та перебудову Збройних сил.

Надання подальшої фiнансової допомоги Європейський союз обумовлює гармонiзацiєю економiчних стосункiв мiж Белградом i Подґорицею, оскiльки Сербiя має свої фiнансовi й митнi системи, а Чорногорiя свої. Процес гармонiзацiї повинен завершитися до кiнця квiтня, попередив Солана. Чорногорський прем’єр Дюканович каже, що реальнi розбiжностi мiж економiками Сербiї й Чорногорiї не слiд вважати нездоланною проблемою.

Європа надасть експертну й iншу допомогу для реформи Збройних сил Сербiї i Чорногорiї в рамках процесу приєднання країни до програми НАТО “Партнерство заради миру”. Точнiше, це зробить Iспанiя, яка в цьому має значний досвiд, оскiльки її армiя свого часу також була одним iз стовпiв недемократичного режиму, як це донедавна було i в Сербiї. План перебудови системи оборони й безпеки Сербiї i Чорногорiї буде пiдготований до 7 травня, сказав пiсля зустрiчi iз Соланою мiнiстр оборони Тадич.

Президент Державного об’єднання Светозар Марович каже, що в центрi уваги його розмов iз Соланою було європейське майбутнє Сербiї i Чорногорiї. Хав’єр Солана, котрого белградськi журналiсти жартома називають лордом-протектором Сербiї i Чорногорiї, висловив задоволення результатами розмов. За його словами, самiт Європейського союзу, який у червнi має вiдбутися в Солунi у Грецiї, стане важливою подiєю на шляху приєднання Сербiї i Чорногорiї до європейських iнтеграцiй.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG