Доступність посилання

ТОП новини

Суд у США наказав забрати релігійний пам’ятник з урядового будинку


Юрій Дулерайн Суд у США наказав забрати релігійний пам’ятник з урядового будинку

Нью-Йорк, 11 липня 2003 - У Сполучених Штатах виник конфлікт навколо конституційного препису щодо відокремлення релігії від держави. Сталося це в південному штаті Алабама, де головний суддя штату відмовився виконувати рішення федерального апеляційного суду. А той суд ухвалив, що монумент релігійного змісту не повинен стояти в урядовому будинку, в даному випадку - у будинку Верховного суду штату Алабама.

Йдеться про монумент під назвою “Десять заповідей”. Це кам’яна брила вагою 2,5 тонни, на якій викарбувані десять заповідей Божих. Встановили його два роки тому в місті Монтгомері, столиці штату Алабама в центрі вестибюля-ротонди Будинку юстиції. У цьому будинку розмістилися судові інстанції та юридична бібліотека штату. Троє юристів, обурені появою релігійного пам”ятника в Будинку юстиції, подали до суду, вимагаючи забрати звідти монумент. Федеральний окружний суддя Майрон Томпсон вирішив справу на користь позивачів. Штатні власті оскаржили це рішення у Федеральному апеляційному суді. Одначе й цей суд дійшов висновку, що монумент “Десять заповідей” в офіційному будинку є порушенням Першої поправки до Конституції Сполучених Штатів, яка забороняє урядові видавати закони щодо запровадження будь-якої релігії. Але варто звернути увагу на те, які саме аргументи висуває Федеральний апеляційний суд. Визначивши, що на пам”ятнику в Будинку юстиції викарбувано не будь-яку іншу, а саме протестантську версію заповідей, суд занотував у своєму рішенні таке: “Іудейське, католицьке, лютеранське, та православне віросповідання використовують як Десять заповідей різні частини власне їхнього Святого писання. Вибір певної версії Десятьох заповідей для пам”ятника може означати, що уряд віддає перевагу певному віросповіданню”. Такого висновку дійшов Федеральний апеляційний суд.

Одначе Рой Мур, головний суддя Верховного суду Алабами, заявив, що не визнає влади Федерального суду щодо цієї справи. “Ми не відступимо, - сказав представник судді Мура, - ми подамо петицію до Верховного суду Сполучених Штатів”. Але апеляційний суддя Ед Карнс запевнив, що верховного суддю Алабами примусять виконати постанову федерального суду, як у 50-60 роки південні штати були змушені підкоритися наказові президента на підставі рішення Верховного суду країни покласти край расовій сегрегації негритянського населення. Як відомо, влітку 1958 року президент Ейзенгауер перекинув до південного штату Арканзас піхотну дивізію, і негритянські діти під охороною солдатів ішли до білих шкіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG