Доступність посилання

ТОП новини

З чим зустрінуться українські військові в польському секторі Іраку?


Володимир Павлів З чим зустрінуться українські військові в польському секторі Іраку?

Варшава, 16 липня 2003 - Сьогодні у Кракові зустрілися міністри оборони Польщі та України – Єжи Шмайдзинський та Євген Марчук. Зустріч мала неформальний характер, тому відсутня інформація, про що конкретно на ній ішлося. З певністю можна сказати лише, що йшлося про співучасть польських та українських військових у “польському секторі” в Іраку.

З чим можуть зіткнутися українські вояки, котрі незабаром вирушать на службу до “польського сектору” в Іраку, можна припустити, беручи до уваги перший досвід їхніх польських товаришів по зброї. На даний момент в Іраку перебуває 600 польських військовослужбовців, котрі почали переймати від американців управління сектором.

Поки що польські солдати і офіцери патрулюють сектор спільно з американцями, місце яких незабаром займуть українці, іспанці, болгари та інші.

Перші враження польських миротворців були досить оптимістичними. Місцеве населення ставилося до них краще, ніж до американців, швидше з зацікавленням : Хто такі? Чого приїхали?

Відповідати на ці запитання, однак, більшості польських солдатів доводиться на так званій мові жестів, оскільки мови - ні арабської, ні англійської - вони не знають. Англійською значно краще володіють офіцери, але можна припустити, що вони не завжди зможуть виконувати роль перекладачів для своїх підвладних.

Однак, іноземні мови - це не єдина прогалина у підготовці військових. Не зважаючи на те, що всі вони пройшли медичний огляд для служби в особливо спекотному кліматі, уже з”явилися перші випадки перегріву на сонці та ослаблення організму від спеки.

Щоправда, всі добре розуміють, що головною загрозою буде все ж не сонце, а ворожість місцевого населення. Та незважаючи на всі ці загрози, ще жоден польський військовий не відмовився від участі у “стабілізаційній місії” в Іраку.

Цю свою рішучість більшість із них пояснюють просто і відверто: змушує складна фінансова ситуація. А гроші, які вони зароблять за час участі у іракській кампанії, допоможуть їм вирішити чимало проблем. На відміну від українських військовослужбовців, котрі в Іраку щомісячно зароблятимуть від 600 до 1200 американських доларів, польські солдати і офіцери отримуватимуть від 1200 до 3000 тисяч доларів, залежно від виконуваних функцій. Крім цього, за ними зберігатимуться зарплати на батьківщині, а це ще кілька сот доларів у випадку солдатів, та більше тисячі у випадку офіцерів.

Якою ціною доведеться окупити ці гроші, покаже лише іракська дійсність після того, коли польський сектор повністю перейде від американців під командування міжнародного військового корпусу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG