Доступність посилання

ТОП новини

Марчук їде в Ірак


Ганна Стеців Марчук їде в Ірак

Київ, 15 серпня 2003 року.

2-3-го вересня міністри оборони України та Польщі Євген Марчук та Єжи Шмайдзинський, а з ними шеф бюро нацбезпеки Польщі Марек Сивець полетять до Іраку, - про це розповів у сьогоднішньому інтерв"ю радіо “Свобода” Євген Марчук, який перебуває у Варшаві з офіційним візитом.

Ганна Стеців

Пане міністр, насамперед, дозвольте Вас привітати з високою нагородою польської держави. І ми знаємо, що дуже небагато українців( можна сказати, що пальців однієї руки забагато, щоб порахувати), удостоєні такої честі. Чи це було для Вас несподіванкою?

Євген Марчук

У принципі, це було несподіванкою днів за три до цієї процедури, до цього рішення. Потім я , коли їхав до Варшави, вже знав про це.

Ганна Стеців

Ваш перший візит як міністра оборони Ви здійснюєте на Захід. Чи цей факт є ознакою того нового мислення, про яке Ви згадували, коли намагалися переконати українські політичні еліти у слушності ідеї участі України в стабілізаційних процесах в Іраку? Чи це просто такий спонтанний Ваш крок?

Євген Марчук

І те, і друге. Мій колега Єжи Шмайдзинський вчора розшифровував таку закономірність, що якраз саме зараз, саме сьогодні Україна , її оборонне відомство, найбільш тісно співпрацює з Польщею. Мій перший неофіційний, тобто робочий, візит за межі України також був до Польщі , до Кракова, і перший офіційний візит – також до Польщі, але до Варшави.

Ганна Стеців

Пане міністр, чи під час Ваших розмов, зустрічей з польськими лідерами, з президентом Квасневським зокрема, йшла мова про можливість входження українського представника в тимчасову цивільну адміністрацію в Іраку?

Євген Марчук

Це питання обговорюється, але це є предметом переговорів зі Сполученими Штатами і Великобританією.

Ганна Стеців

Чи Польща тут підтримала б Україну, якби така ймовірність виникла?

Євген Марчук

Так, Польща підтримає.

Ганна Стеців

Сьогодні вранці, 15 серпня, представник польського уряду пан Земке в ранковому інтерв’ю для польського телебачення сказав, що деякі польські вояки в Іраку погано переносять спеку і деяких з них треба забирати назад у Польщу. Як це виглядає серед українського контингенту?

Євген Марчук

Люди є люди. Більшість наших вояків добре переносять спеку, але в декого були і теплові удари, з яких вони вийшли. У одного військовослужбовця є деякі ускладнення, і він буде повернутий додому. Це зв’язано з тим, що цей контингент не пройшов адаптації. І таке було не тільки серед українського чи польського контингенту. Тому що 51 градус, плюс одяг, бронежилет або , як поляки кажуть, бронекамізелька, каска, і якщо це ще у бронетранспортері... Температура досягає до 90 градусів, і тому навіть дуже здорові люди важко це переносять.

Ганна Стеців

У складі польського контингенту в Іраку бракує фахівців, які можуть вільно спілкуватися з іракським населенням, про це говориться, зокрема, у Польщі. Чи Україна заповнила цю прогалину? Чи є серед українських військових в Іраку люди, які мають афганський досвід, маю на увазі радянсько-афганську війну?

Євген Марчук

Ні, учасників афганської війни в нашому контингенті немає, але більше 30 % серед наших військових - це ті, хто мають досвід миротворчої діяльності.

Ганна Стеців

Євгене Кириловичу, а якою мовою спілкуються наші з іракцями? Чи є багато зі знанням англійської мови? Чи є арабісти серед них?

Євген Марчук

Є біля сорока осіб, які володіють англійською мовою, є професійні перекладачі, і є небагато, щоправда , троє, які володіють арабською, саме варіантом іракським. І зараз іде підготовка перекладачів з арабської мови для наступного контингенту.

Ганна Стеців

Чи в розмовах з польськими колегами йшла мова про конкретне виконання Україною плану співпраці України з НАТО?

Євген Марчук

Так, предметом наших переговорів була не тільки наша співпраця в Іраку, а і двосторонні наші проблеми, двостороннє співробітництво. І результатом є підписання угоди про побратимські стосунки двох наших військових підрозділів, а також і проблеми співпраці з НАТО, особливо те, що стосується реформування оборонної сфери.

Ганна Стеців

Пане міністр, дозвольте делікатне питання.

Євген Марчук

Так.

Ганна Стеців

Перед Вашим приїздом до Польщі “Газета Виборча” у репортажі про відправлення українського контингенту до Іраку написала таку річ, що проводжаючи вояків до Іраку, Євген Марчук сказав: “...“Хай вас Бог провадить!” - сказав колишній майор КДБ...” Це я цитую польську “Газету Виборчу”. Скажіть, це просто фраза, чи так проводжала Вас мама в дорогу колись? Чи це нове щось у Вашій лексиці ?

Євген Марчук

Ну, Ви знаєте, наші вояки пішли не на військову прогулянку і не на військово-туристичну якусь акцію, їхня місія пов’язана з великим ризиком для життя. І це не треба якось вип’ячувати, але всі ті, хто відповідає за наших військових і хто займався їхньою підготовкою, вони це все добре розуміють. І сказавши в кінці: “Хай береже вас Господь”,- я це сказав не по тексту... Не з написаного...

Ганна Стеців

Розумію. Як, на Вашу думку, може вплинути, на візерунок України, той неприємний інцидент з нелегальним перевезенням палива, до якого, начебто, причетний український екіпаж? Дехто каже, що це провокація.

Євген Марчук

Там зараз іде розслідування, але, я думаю, до цієї ситуації, до нашої участі в стабілізаційних силах і до співпраці з поляками , і зі Сполученими Штатами, це не буде мати ніякого стосунку і ніяк не вплине. Я хотів би ще сказати, ми домовилися з паном Шмайдзинським, а також з паном Мареком Сивцем, і є згода на це президентів України та Республіки Польщі, що другого- третього вересня ми втрьох (і з нами будуть по два-три чоловіки, які відповідали і відповідають за безпеку та спорядження наших контингентів), відбудемо до Іраку, до наших контингентів...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG