Доступність посилання

ТОП новини

На прожитковий мінімум – 257 доларів США, спробували жити (чи, точніше, вижити) четверо депутатів Парламенту Чеської Республіки.


Оксана Пеленська На прожитковий мінімум – 257 доларів США, спробували жити (чи, точніше, вижити) четверо депутатів Парламенту Чеської Республіки.

Прага, 11 лютого 2004 року.

Прожитковий мінімум у Чеській Республіці становить у перерахунку - 257 доларів США. Саме на таку місячну платню спробували прожити в січні четверо чеських народних обранців. Висновок: вижити можна, хоча, звично, з зарплатою в 1800 доларів жити набагато спокійніше.

Прага, 12 лютого 2004 - 257 доларів мінус податки і квартплата, залишається 150 доларів. Чи можна вижити на ці гроші? Можна, стверджує чеський депутат Станіслав Кршечек, правда, це не життя, а виживання, не достойне людини. Можна перебитись з хліба на воду, але про книжку, газету, кіно чи одяг треба забути назавжди. Так само, як про ліки, міський транспорт, чи, скажімо, алкоголь. А як прожити чехові без пива ?

Четверо депутатів чеського Парламенту пішли на місячний експеримент добровільно, на заклик празького часопису “Млада Фронта Днес” заради того, щоб на власній шкірі відчути, як це бути пересічним громадянином з мінімальною платнею в кишені. Як не було тяжко, жодний з депутатів від експерименту не відступив, навіть у ті найтяжчі січневі 20-градусні морози. Лише раз один з них заради службових інтересів використав мобільний телефон і авто.

За місяць експерименту депутати зробили такі висновки. Треба думати над кожною кроною, інакше будете голодний. І треба знати, де що і за скільки продається, знати масу інших народних премудростей. Виявляється, і в найдорожчій Празі можна, наприклад, придбати шампунь за пів долара, мило за 20 центів і навіть знайти пиво за 18 центів. Можна почитати книжку в бібліотеці – це єдина можливість дозвілля для тих, хто без копійки. Депутат Петр Братскі вирішив видати кулінарну книжку з рецептами для бідних, які вигадав сам, наприклад, картопляний пиріг і хлібні котлети. При цьому чеський політик не згадав, що за місяць цієї своєї кулінарії втратив 5 кілограмів ваги. А ще один експериментатор Зденєк Барта змушений був перейти з цигарок на самокрутки з найдешевшим тютюном.

На думку тих, хто експеримент витримав, найбільше довелось терпіти не від скромної кухні, а через зміну стилю життя – без кіно, музики чи вечорів з друзями за кухлем пива. Як допомогти тим, хто живе на мінімальну зарплату? Петр Братскі радить: “Я б старався дістатись на курси перекваліфікації, якось підвищувати рівень освіти, щоб отримати на ринку праці більше можливостей. Я б також радив ширше використовувати можливості безкоштовних закладів, наприклад, бібліотек, для вивчення мов, відвідування курсів, тобто робити все, щоб моя ситуація покращилась”.

Депутат Братскі обіцяв вийти з ініціативою, щоб квартплата у незаможних не перевищувала 15 % від місячної платні. При цьому він заперечує, щоб у цілому експеримент розцінювався будь-ким як політичне маневрування. У чеському міністерстві праці та соціальних справ вважають, що спроба вижити на мінімальну зарплату зробить законодавців більш охочими до її підвищення. Говорить речник міністерства Владімір Груби: “Міністерство праці й соціальних справ сподівається і вірить, що експеримент матиме вплив, особливо на проправих депутатів, при обговоренні проекту про підвищення мінімальної платні”.

За інформацією преси, Петр Братскі передав свою січневу депутатську платню на доброчинні цілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG