Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї 1 квiтня не було багато підстав для жартiв. Полiтична ситуацiя в країнi складна. Економiчна ще складнiша. Все -таки одна радіостанція вирішила розважити слухачiв.


Михайло Рамач В Сербiї 1 квiтня не було багато підстав для жартiв. Полiтична ситуацiя в країнi складна. Економiчна ще складнiша. Все -таки одна радіостанція вирішила розважити слухачiв.

Белград, 2 квiтня 2004 – У четвер вранцi популярне радiо 021 в Новому Саду, головному мiстi сербського краю Воєводина, повiдомило слухачiв, що до свого рiдного мiста прибув певний Стiв Боґданович, котрий свого часу виїхав до Чiкаґо й там сильно розбагатiв. Радiо докладно повiдомило про план зустрiчей американсько-сербського багача з мером, головою мiської виконавчої ради та керiвниками iнших iнституцiй.

Радiо передало й голос схвильованого пана Боґдановича, котрий пiсля багатьох рокiв розлуки зiпсованою сербською мовою вiтав своїх землякiв та пообiцяв їм, що вкладе сто тисяч доларiв у розбудову столицi Воєводини. На Інтернет-сторiнцi радiостанцiї з’явилися й фотографiї гостя, якi нiбито зроблені пiд час його розмови з громадянами на центральному майданi.

Найбагатший серб дiаспори, як його назвали, в мiстi вiдкрив монтажний туалет, стоянку для автомобiлiв та запевнив, що найближчим часом побудує ресторанчики на мосту через Дунай, який здавна планує побудувати мiська рада.

Кореспонденти iнших мас-медiа марно розшукували пана Боґдановича. Окремi з них звернулися до Велимира Iлича, мiнiстра у справах капiтальних iнвестицiй. Мiнiстр заявив, що вiн кожного дня контактує iз сербськими патрiотами з дiаспори , що кiлька днiв тому розмовляв з паном Боґдановичем, котрий має намiр подарувати рiдному мiсту новiсiньку американську лiкарню.

Тільки о дев’ятiй годинi вечора радiо повiдомило, що йшлося про першоквiтневий жарт. Стiва Боґдановича немає. Натомiсть 1 квiтня оприлюднили дiйсне повiдомлення зовнiшньополiтичного вiдомства Сполучених Штатiв, в якому мовиться, що заморожено допомогу Сербiї на суму 100 тисяч доларiв.

Йованка Златкович, керiвник радiо 021, каже, що вона 1-го квiтня ще раз упевнилася, що люди вiрять в чуда і що кожною iнформацiєю можна манiпулювати скiльки завгодно.

Накiнець типовий сербський жарт. Каже американець: “У нас є Джордж Буш, Стiв Вондер, Боб Хоуп та Джонi Кеш”.

(Вондер по англiйськи означає – чудо. Хоуп – це надiя, а кеш – готівка).

Серб вiдповiдає: “У нас є Воїслав Коштуниця. Немає чуд, нема надїi, немає готівки”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG