Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні агентства не знижують рейтингів України, але придивляються уважніше.


Марія Щур

Прага, 2 грудня 2004 – Поки в Україні з боку влади звучать прогнози про неодмінний економічний крах внаслідок дій опозиції, політична криза в Україні ще не вплинула на закордонну оцінку стабільності країни. Провідні світові рейтингові агентства не змінюють кредитних рейтингів України, хоча визнають, що придивляються до країни уважніше. Певне занепокоєння рейтингових агентств викликає стабільність банківської системи, хоча і тут рейтинг залишається незмінним.

Протягом останніх кількох днів міжнародні рейтингові агентства почали переглядати свою оцінку ризику в Україні. Однак поки що вони не бачать причин для радикальних змін. Moody''s змінило прогноз рейтингу українського зовнішнього боргу в іноземній валюті з «позитивного», на «такий, що в розвитку». Цей прогноз агентство пояснює політичною ситуацією в країні і зауважує, що він може як погіршитися, так і покращитися залежно від того, як розвиватимуться події.

Агентство Fitch повідомило, що не вбачає підстав перегляду нинішнього рейтингу України. «Політична криза в Україні некритична для зміни рейтингу В+», - мовиться у повідомленні агентства. Воно також наголошує, що цей далекий від інвестиційного рейтинг включає наявність ризику політичної нестабільності. «Відносно міцне економічне тло України, низький коефіцієнт власних та позикових коштів і все ще великі валютні резерви дають їй місце та час для маневру, перш ніж її здатність обслуговувати борг буде під загрозою», - вважають аналітики агентства Fitch.

Однак дещо більші загрози аналітики бачать для банківської системи України. Ризик пов’язаний з активним зняттям депозитів, яке спостерігається останнім часом. З іншого боку, агентства позитивно оцінюють дії національного Банку, які, на їхню думку, можуть стабілізувати систему. На думку агентства Fitch, стабілізаційні заходи національного банку, що обмежують дострокове зняття депозитів, видачу готівки та продаж валюти, здатні підтримати ліквідність банківської системи.

Щодо стабільності окремих банків, то агентство Standard & Poor''s висловлює певний сумнів у перспективах “ПриватБанку”, який є найбільшим українським банком і в якому перебуває 14% українських банківських депозитів. Агентство відзначає, що банк має значний запас міцності, але «якщо політична криза триватиме, довіра до банківської системи може зменшитись, і тоді збільшиться загроза системної кризи», - вважає Standard & Poor''s.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG