Доступність посилання

ТОП новини

Неприємності у президента Польщі.


Володимир Павлів

Варшава, 7 березня 2005 - Неприємності у президента Польщі – Александра Кваснєвського. Звинувачення на його адресу прозвучало з уст головних свідків відразу у двох найгучніших корупційних скандалах, що саме зараз розслідуються у Польщі. Те, що звинувачення ці не є цілком безпідставними може свідчити той факт, що завтра у вівторок президент Кваснєвський повинен відповісти на запитання членів парламентської слідчої комісії, котра розслідує один із двох згаданих скандалів.

У польському парламенті в даний момент засідає одразу дві слідчі комісії. Одна з них розслідує зловживання при приватизації найбільшої польської страхової кампанії ПЗУ (PZU), а інша з’ясовує, хто хотів продати найбільшу польську державну нафтову фірму “Орлєн” (Orlen) росіянам за домовленістю. В минулу суботу на запитання обох цих комісій відповідали найважливіші покищо свідки, а водночас і звинувачені – відомий лоббіст Марек Дохналь та колишній шеф ПЗУ Ґжеґож Вєчежак. Саме вони й висунули звинувачення на адресу польського президента та його оточення. Марек Дохналь, котрий уже кілька місяців перебуває у слідчому ізоляторі за підозрою у хабарництві сказав зокрема, що найбагатший польський бізнесмен Ян Кульчик начебто пропонував російському бізнесові купити нафтову фірму “Орлєн”, за безпосередньою згодою президента Кваснєвського. Натомість, Ґжеґож Вєчежак, котрий нещодавно вийшов після трьох років з камери попереднього ув’язнення під грошову заставу і котрого й надалі звинувачують у марнотратстві грошей ПЗУ, заявив, що до справжнього величезного розкрадання коштів ПЗУ при приватизації причетні люди президента Кваснєвського, яких він називає “клубом краківського передмістя”. Себе ж Вєчежак вважає жертвою підступних дій цих людей:

Говорить Ґжеґож Вєчежак: “Вважаю, що факт мого арешту був ретельно запланованою і проведеною інтригою з боку членів того “клубу”, а конкретно людей пов’язаних з президентом Александром Кваснєвським”.

Люди з оточення президента Кваснєвського говорять, що свідчень обох цих осіб не можна вважати вірогідними, оскільки вони є звинуваченими у кримінальних злочинах. Керівник канцелярії польського президента Даріуш Шимчиха сказав, що і Дохналь і Вєчежак говоритимуть що завгодно, щоб тільки врятувати себе від в’язниці. Лідери найбільших парламентських фракцій – як лівих, так і правих – також погоджуються з думкою, що свідчення обох допитуваних слідчими комісіями свідків не надто заслуговують на увагу. Разом з тим керівники одразу двох партій, тобто Союзу лівих демократів та правої “Право і справедливість” – Юзеф Олєкси і Ярослав Качинський – зауважили, що потрібно розслідувати, чому при кожній з трьох найгучніших афер останніх років з’являється ім.’я польського президента. Сам президент Кваснєвський ще раніше в одному інтерв’ю для преси сказав, що не знає, хто такий Марек Дохналь і ніколи з ним не зустрічівся. У понеділок журнал “Впрост” передрукував цю фразу, під фотографією, на котрій поряд стоять підозрюваний у хабарництві лобіст і польський президент. Експерти кажуть, що пояснити це непорозуміння президента попросять вже у вівторок члени слідчої комісії, якщо звичайно, Александр Кваснєвський прийде на її засідання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG