Доступність посилання

ТОП новини

Україна й ОАЕ “допомогли” Німеччині обійти ембарґо на продаж озброєння М’янмі?


Надія Кандиба

Німеччина, 17 травня 2005 – У Німеччині знову згадали про Україну в не досить приємному контексті. Цього разу йдеться про продаж озброєння репресивним режимам, а саме М’янмі. У цій азійській країні, що раніше була відома як Бірма, начебто не без участі українських фірм та фірм із Об’єднаних Арабських Еміратів опинилася продукція німецького машинобудівного концерну “Deutz”, яку можна використовувати з військовою метою. Прокуратура в Кельні веде нині слідство в справі цієї компанії, закидаючи їй порушення закону про експорт, оскільки відносно М’янми діють санкції Європейського Союзу, серед яких і ембарґо на продаж зброї.

Минулого тижня німецька поліція провела обшуки в кельнських офісах концерну “Deutz”, а також у приміщеннях двох інших фірм у Майнці та Гамбурзі. Слідчі цікавляться обставинами постачання Об’єднаним Арабським Еміратам продукції, яку можна використовувати з військовою метою. Йдеться про колеса та дизельні мотори, які були продані Об’єднаним Арабським Еміратам у 2000 та 2001 роках. Звідти цю продукцію переправили до України в Харків, де її використали для оснащення бронетехніки.

Ідеться про бронетранспортери БТР-3У “Ґардіян”, які розробили в Харківському конструкторському бюро машинобудування імені Морозова для Збройних сил ОАЕ. Вони, зокрема, мають німецькі двигуни й американські трансмісії. 90 цих машин Україна виробила для армії Еміратів. Але, як нагадав німецький часопис “Focus”, згодом український уряд визнав, що 2003 року продав щонайменше десять одиниць цієї техніки генералам у М’янмі.

Останнім часом низка неурядових організацій звертала увагу на те, що, незважаючи на ембарґо, репресивні режими в світі часто отримують продукцію з Європи. Власне, це й спонукало німецьких правоохоронців розпочати слідство.

На німецькому концерні “Deutz” відкидають такі закиди на свою адресу. На запит радіо “Свобода” його прес-служба підтвердила постачання двигунів на фірму “ADCOM” в Об’єднаних Арабських Еміратах. “Наш клієнт “ADCOM” запевняє, що бронетехніка, оснащена в Україні двигунами “Deutz”, призначена виключно для Об’єднаних Арабських Еміратів”, – наголошується в письмовій відповіді німецького концерну. До того ж кельнська компанія стверджує, що не підтримує ділових контактів із Харковом.

Концерн не бачить у своїх діях порушень ще й тому, що ані Об’єднані Арабські Емірати, ані Україна не підпадають під дію ембарґо. Продукція ж, про яку йдеться, – це стандартні двигуни, які переважно використовуються з цивільною метою, хоча їх можна застосувати і для оснащення військової техніки.
XS
SM
MD
LG