Доступність посилання

ТОП новини

Завершився семінар для франкомовних журналістів у Сербії.


Тарас Марусик

Київ, 6 червня 2005 - Радіо “Свобода” вже повідомляло про семінар для франкомовних журналістів у другому за величиною сербському місті Нові Саді на тему “Популяризація толерантності в засобах масової інформації”. Я повернувся звідти і сьогодні – його останній репортаж про цей захід.

У семінарі взяли участь журналісти з 9 країн: Македонії, України, Румунії, Албанії, Молдови, Боснії та Герцеґовини, Угорщини, Словаччини і Сербії та Чорногорії. Кожен з учасників – а їх було 22-оє – змалював загальну картину у тих засобах масової інформації, де працює. І виявилося, що практично в кожній країні – схожі проблеми, причому як на державних, так і на приватних ЗМІ.

Окрім аналізу реального стану справ зі свободою слова і толерантністю у висвітленні міжетнічних проблем, на семінарі були проведені практичні заняття. Учасників розбили на чотири групи і запропонували кожній окремий вигаданий сюжет, але з реальними проблемами, характерними для більшости країн, що були представлені на новосадському семінарі. Відштовхуючись від заданого сюжету, треба було підготувати матеріал, виходячи зі стандартів журналістики.

Організовували дебати під час семінару двоє викладачів журналістики – француз і серб. Александар Мітіч працює на факультеті політичних наук у Белґрадському університеті. Я попросив його поділитися своєю думкою про семінар:

“Я вважаю, що цей семінар – дуже добра нагода для професійних журналістів 9 країн реґіону обмінятися досвідом і обговорити проблеми толерантности в засобах масової інформації. Це одна з рідкісних можливостей почути про ті проблеми, які існують в таких країнах, як Україна, Молдавія”.

“Ми непогано знаємо ситуацію на Балканах, - сказав Александар Мітіч, - але поза ними наші знання не такі точні. В процесі дискусій ми побачили, що майже у всіх країн – подібні проблеми. І це зрозуміло, бо в нас – спільний “беґраунд”, спільне минуле, властиве комуністичній епосі”.

“Ми всі маємо те, що я називаю упередженістю. І ми, журналісти, повинні спробувати подолати наші власні упередження, якщо ми хочемо боротися проти нетолерантности в ЗМІ. Іноді це важко, дуже часто – навіть неможливо в деяких ситуаціях, але треба це усвідомити. Якщо ж не усвідомимо це, то, безумовно, програємо”.

Для викладача Вищої школи журналістики з Лілля, незалежного журналіста Рішара Перноле семінар “Популяризація толерантности в засобах масової інформації” став відкриттям:

“Я повертаюся до себе з великою кількістю записів та інформації про ситуацію у сфері медія в цих країнах. Кожен з учасників відкрив для мене частку своєї країни. Семінар для мене був важливим джерелом інформації. Мені здається, я зумів трохи зрозуміти труднощі, в яких перебувають ЗМІ. Але я думаю, що проблеми, з якими ви стикаєтеся, такі ж, як у нас. Головне питання всюди – це питання об’єктивности: мати змогу дивитися на свою країну, як чужоземець, і спробувати аналізувати речі, будучи об’єктивним, якщо об’єктивність існує”.

Сенегалець Тідіян Діо працює в міжурядовій агенції франкомовности. Він з подивом відкрив для себе, що більшість проблем у цій сфері, які він знав з досвіду африканських країн, властиві і східноєвропейським країнам.

“Все більше журналістів на африканському континенті і в інших реґіонах світу, - зазначив Тідіян Діо, - думають, що вони – вершителі історії, і якщо в країні громадянське суспільство надто слабке або неструктурована опозиція, то їм належить грати роль громадянського суспільства або політичної партії. Тут є великі ризики. Мені здається, що в жодному разі ЗМІ не повинні замінювати громадянське суспільство”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG