Доступність посилання

ТОП новини

Вже втретє за історію літніх Олімпіад Лондон стає їх господарем.


Василь Зілгалов

Прага, 6 липня 2005 – Хто б міг подумати, що варто було британському прем’єрові першому прилетіти ще у вівторок, так би мовити, на Олімпійській бал у Синґапурі для підтримки вибору кандидатури господаря літньої Олімпіади 2012 року саме від його країни і він став щасливчиком у середу, бо його столиця Лондон виграла це надскладне змагання. Як кажуть фахівці, тут відіграли свою роль всі фактори: і величезна спортивна база британської столиці, і запропоновані НОК Великобританії, прямо таки, величезні витрати на організацію ігор, в сумі понад 3,3 мільярда євро, а також політична активність Лондона. Ну що ж, господар літньої Олімпіади відомий, але цікаво буде почути деякі деталі цього дійство в Синґапурі.

Міжнародний Олімпійський Комітет здійснив цей непростий вибір. Адже які міста були конкурентами Лондона!Чого варті лише Нью -Йорк і Париж, Мадрид і Москва (якій, правда, зіпсували настрій чергові заяви чеченських партизанів з погрозами нових атак, якщо російську столицю виберуть господарем цієї літньої Олімпіади).

Але все ж Лондон. Ось як оголосив про це президент МОК Жак Роґґе:

“Міжнародний Олімпійський Комітет вважає за честь оголосити , що права на проведення Ігор 30-ї Олімпіади в 2012 році удостоєнийЛондон”.

А британський прем’єр, який у ці дні взагалі облітає весь світ і є господарем саміту Великої Вісімки, не приховував свого захоплення:

“Я вважаю, що це є важливий день для Лондона і це тому, я переконаний, що ми виграли в останній момент, бо було очевидно, що Лондон і всі лондонці виступили за цей вибір і вони зробили свій власний внесок у цю перемогу”.

Недарма кажуть: “О спорт, ти зухвальство!” І дійсно, лондонці вели себе найзухваліше, стверджуючи без будь-якого сумніву, що саме вони виграють це право. Тут відіграло роль все, і навіть те, мабуть, що британський прем’єр, незважаючи на зайнятість, у тому числі й самітом в Единбурзі, все ж першим прибув до Синґапура задля підтримки власної столиці. Також відіграло роль і те, що Лондон має стадіони 80-тисячники, на один лише чудовий Уемблі, (на його реконструкцію) було витрачено нещодавно півтора мільярда доларів США. А також сотні інших чудових спортивних арен. Лондон оголосив, що витрати на проведення Олімпіади 2012 року на його стадіонах будуть складати щонайменше 3 мільярди євро, тоді як найдорожча літня Олімпіада до цього була проведена в Афінах 2004 року і коштувала вона щонайменше 2 мільярди євро.

Нагадаю, що Лондон уже проводив літні Олімпіади 1908 і 1948 років. На останній були учасниками і комуністичні країни, включно з СРСР. Так що у 2012 році для багатьох пост - радянських країн ця Олімпіада буде лише першою лондонською, в тому числі й для України. Так що право нести на своїх прапорах олімпійські гасла “Вище! Скоріше! Сильніше!” знову завоювали лондонці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG