Доступність посилання

ТОП новини

Візит Віктора Ющенка до Австрії: чи буде прорив у двосторонніх відносинах?


Зиновій Фрис

Прага, 11 липня 2005 - У вівторок розпочинається дводенний візит президента України Віктора Ющенка до Австрії. В програмі візиту, зокрема, – зустріч з федеральним президентом Хайнцем Фішером, федеральним канцлером Вольфгангом Шюсселем, представниками ділових кіл... Окремий пункт візиту – розмова з президентом Європейської туристичної комісії Артуром Оберашером. Все ж, головне завдання візиту, судячи з останньої інформації, - домогтися сприяння Австрії в інтеграції України до Європейського Союзу. Нагадаємо, що Австрія в першій половині наступного року головуватиме в ЄС.

Тим часом за день до візиту керівник української держави заявив, що "можливо, найближчим часом Австрія буде одним із провідних інвесторів на українському ринку". За словами президента Віктора Ющенка, українсько-австрійські взаємини, зокрема їхній економічний аспект, мають добру перспективу розвитку. Керівник держави особливо сподівається на австрійські інвестиції. Однак для цього, наголосив президент в інтерв’ю закордонним журналістам, інвесторам належить послати чіткі політичні сигнали, дати їм відчути, що їх захищає закон.

Колишній спікер українського парламенту, один із учасників помаранчевої революції Іван Плющ, коментуючи останні заяви президента щодо інвестицій з Австрії заявив: “Я на такі заяви реагую більше, ніж стримано, але не радив би робити таких голослівні заяви, тому що в Україні для того, щоб люба країна стала таким потенційним інвестором треба, щоб вона відчула стабільність політичну і достатньо виважене законодавство”.

А аналітик товариства з зовнішньої політики Німеччини Александр Рар заявив для радіо "Свобода", що сподівання Віктора Ющенка на серйозні австрійські інвестиції можуть виявитися цілком реальними.

Александр Рар про Австрію: "Це так країна, яка навіть y часи комунізму завжди мала свої певні економічні погляди, структури і справи зі Східною Європою. Тому я думаю, що австрійські бізнесмени за певних умов дійсно могли би піти в Україну скоріше, ніж до Німеччини чи Франці".

Німецький аналітик, котрий добре знається на українських проблемах, водночас заявляє, що питання австрійських інвестицій залежить насамперед від України, яка зараз, за словами пана Рара, незрозуміло куди йде: "Все частіше складається враження, що останні кроки Києва за будь-якої ціни вступити до світової торговельної організації, а також деякі псевдореформи, які проводяться в Україні, свідчать про те, що керівництво починає серйозно нервуватися і хоче просто врятуватися від проблем, які саме не може вирішити в своїй країні в інтеграції з Заходом. Хоча я ще раз хочу підкреслити: симпатії до помаранчевої революції в Європі ще діють", - заявив для радіо "Свобода" аналітик з Німеччини Александр Рар.

Попри все, Україна вірить в серйозне поліпшення взаємин з Австрією. До речі, за інформацією з австрійських джерел, однією з тем обговорення під час візиту пана Ющенка буде головування Австрії в Європейському Союзі в першій половині наступного року.

Київ прагне підтримки Австрії щодо вступу до ЄС. Керівник зовнішньополітичного відомства України Борис Тарасюк заявив австрійським журналістам напередодні візиту президента України, що він сподівається на скачок в українсько-австрійських стосунках. Він також заявив про те, що Україна під час головування Австрії в ЄС хотіла би обговорювати майбутній новий формат у взаєминах між Україною і ЄС. І найголовніше - міністр закордонних справ Борис Тарасюк не виключає, що під час головування Австрії в ЄС (в січні-червні) Україна подасть заявку на вступ до Євр. Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG