Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров: політик і економіст.


Віктор Міняйло

Юрій Єхануров
Київ, 8 вересня 2005 - Президент України Віктор Ющенко призначив виконувачем обов‘язків прем‘єр-міністра Юрія Єханурова. Він став більш менш відомий широкому загалу на початку дев‘яностих, коли працював в Київській держадміністрації, де відповідав за будівельний напрямок. Говорить також колишній працівник київської влади, нині народний депутат з фракції НРУ Михайло Поживанов:

“Я його дуже добре знаю, бо він працював у місті Києві. Я знаю його ще по роботі у Київській міській державній адміністрації. Пам‘ятаю його роботу у Київміськбуді. Виважена, спокійна, нормальна людина, яка, я впевнений, зможе нормально працювати”.

Після Києва Юрій Єхануров працює заступником міністра еконміки, головою Фонду держмайна, міністром економіки. У 98 році потрапляє в парламент, де працює в комітеті з економічної політики. Головою цього комітету тоді був комуніст Станіслав Гуренко:

“Із наявного резерву – це сьогодні кандидатура оптимальна. Я ті роки, що я працював із Юрієм Івановичем у комітеті, я можу сказати, що це порядна людина. Порядна, професійна, людина економічно осідчена. Він викладав в університеті до переїзду у Дніпропетровськ. Знає економіку і виважений, що не останню роль повинно грати зараз. Він виважена людина і його здібності знадоюляться Україні”.

В уряді Віктора Ющенко Юрій Єхануров був першим віце-прем’єром. В 2002 році в парламент пройшов за списком блоку “Наша Україна” де був 26 номером. Під час виборчої кампанії Юрій Єхануров відповідав за мажоритарні округи. У Верховній Раді очолював комітет з промислової політики, а з цієї посади вже потрапив на Дніпропетровщину, де був головою обласної адміністрації.

Народний депутат з провладної фракції УНП Олександр Слободян вважає, що Юрій Єхануров – це компромісна, тимчасова фігура:

“Я думаю в даній ситуації Юрій Іванович є компромісною фігурою, тому що згідно з законами України, прем‘єр-міністр повинен проходити через парламент. Звичайно, шанси є, але я не впевнений у цьому. Скоріше – цє є тимчасова, компромісна фігура”.

Подобається Юрій Єхануров і опозиції. Говорить колишній мер Донецька, нині депутат з фракції Партії Регіонів Володимир Рибак:

“Я його знаю давно. Це така зважена, нормальна людина. Я зараз в отиві від прем’єр-міністра і так далі. Як людину, я знаю і характеризую, як нормального, порядного і чесного. Як чиновника, він дуже скурпульозний такий. Я не раз з ним за ці 7 років стикався. Є у нього відповідальність. То я думаю, доручення він буде чесно виконувати”.

Відтепер Юрію Єханурову потрібно пройти так зване парламентське чистилише. Нагадаю, що за новітню історію, найбльше голосів під час затвердження прем’єром цього року набрала Юлія Тимошенко, трошки менше від неї у 96 році Павло Лазаренко.

Відтак Президент України своє слово сьогдні сказав, тепер слово за Верховною Радою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG