Доступність посилання

ТОП новини

Договір Ющенка у російській, американській та британській пресі.


Михайло Мигалисько

23 вересня 2005 року - Американські, британські та російські видання сьогодні активно обговорюють розвиток подій в Україні і зокрема звертають увагу на домовленість двох колишніх запеклих опонентів у боротьбі за президентське крісло.

«Президент України Віктор Ющенко зумів отримати парламентську згоду на ухвалення свого кандидата на прем’єр-міністра лише після того, як заручився підтримкою людини, котру він раніше обвинувачував у спробі вкрасти від нього президентство», - зазначає американська газета “Вашингтон-пост” і додає, що «призначення Єханурова може означати собою лише тимчасовий мораторій у протистоянні між Ющенком і Тимошенко. Парламентські вибори відбудуться у березні, а Тимошенко, популярність якої є дуже високою серед населення, намагатиметься повернутись на посаду прем’єра після голосування», - підсумовує “Вашингтон-пост”.

«Президент України Віктор Ющенко переміг під час життєвоважливого голосування у парламенті, домігся ухвалення на посаді прем’єра свого поміркованого союзника Юрія Єханурова та усунув політичну кризу, яка трясла країною уже три тижні»,- пише британська газета “Файненшел Таймс” і підсумовує, що пан Ющенко уможливив це після підписання перемир’я зі своїм колишнім запеклим супротивником Віктором Януковичем....Хоча союзники пані Тимошенко розцінюють це як продажність та зраду ідеалів Помаранчевої революції», - додає “Файненшел Таймс”

Тим часом заголовки повідомлень в російських газетах віддзеркалюють колоритність поглядів на політичну кризу в Україні:

«Прем’єром України стала «людина з Росії» повідомляє “Комсомольская правда”. «Якутський бурят очолив уряд України» уточнює “Парламентская газета”. А “Известия” вважають, що Юрій Єхануров - це «тимчасовий прем’єр», як також «тимчасовим альянсом» є домовленість президента Ющенка із донедавна непримиримим опонентом Януковичем.

«Україна – країна парадоксів», пише “Московський комсомолець” і додає: «...хто ж міг би собі уявити, що провал Верховною Радою кандидатури Юрія Єханурова сприяє зближенню крайніх опонентів».

А “Независимая газета” повідомляє: «Ющенко показав, хто хазяїн у хаті»... “Ухвалення Верховною Радою нового українського прем’єра пройшло у рекордно короткі терміни. Віктор Ющенко пожертвував системою влади, яка подобалася решті його команди, заради тактичної перемоги над Юлією Тимошенко”.

Аналогічної думки і газета “Время новостей”, яка у статті «Український трикутник» зауважує, що «Ющенко і Янукович помирились, щоб протистояти Тимошенко.

Натомість російська газета “Комерсант” пише, що «Віктор Янукович зробив Віктору Ющенку собачу прислугу».

Підписання пакту Ющенка з Януковичем і обіцянка прискорити політичну реформу, що передбачає посилення повноважень прем’єра і парламенту, та послаблення функції президентства є на користь Юлії Тимошенко, яка має шанс стати прем’єром після березневих виборів, вважає російська газета “Комерсант” .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG