Доступність посилання

ТОП новини

Україна у світових економічних рейтингах: конкурентоспроможність низька, але перспективна для інвесторів.


Олекса Семенченко

Лондон, 29 вересня 2005 - Світовий економічний форум та Організація Об’єднаних Націй майже одночасно оприлюднили 2 різні звіти, що стосуються світової економіки. Згідно зі Світовим економічним форумом, Україна 2005 року залишалася проблемною для підприємницької діяльності. Водночас ООН визначила її як одну з найперспективніших країн Східної Європи для припливу прямих іноземних інвестицій.

За даними Світового економічного форуму, який оцінює конкурентоспроможність економіку країн світу, Україна опинилася на низькому місці у світовому рейтингу. За індексом конкурентоспроможності Україна посіла 84-те місце зі 117. Це на два місця вище, ніж торік, коли було оцінено 104 країни.

Оцінювалася політика і якість інститутів, від яких залежить економічний ріст. Найбільш проблемними чинниками для бізнесу в Україні опитані там цього року підприємці визнали податкові закони - 18%, корупцію - 20%, доступ до фінансів - 15%, рівень оподаткування - 13%, політична нестабільність – 8%, і по 5% інфляцію, бюрократизм урядовців і неадекватність інфраструктури.

На першому місці у списку другий рік поспіль є Фінляндія. Естонія на 20-му місці, Литва і Латвія далеко попереду, Польща 51-ша, Росія 75-та, Молдова 82-га.

А тим часом ООН у звіті щодо інвестицій у світі відзначила, що іноземні прямі інвестиції в економіку 19-ти країн Східної Європи та СНД 2004-го року росли 4-тий рік поспіль. 2004 року вони досягли найвищого рівня в історії - 35-ти мільярдів доларів. У звіті ООН наголошується, що ріст інвестицій, найімовірніше, триватиме й далі, причому найбільший ріст очікується в Україні і Південно-східній Європі.

Джордж Кел - представник ООН, що координує роботу з групами захисту праці і громадянського суспільства у всьому світі,- каже, що багато економістів вбачають у прямих іноземних інвестиціях найкращого агента глобалізації та ринкової інтеграції. Тенденції в інвестиціях кажуть багато що про зміни у світі. Джордж Кел:

"Після трьох років поступового занепаду прямі іноземні інвестиції знову ростуть, цей ріст досягнутий виключно через значне збільшення потоків інвестицій у країни, що розвиваються.

Фактично, збільшення потоків інвестицій туди становило майже 40% і досягло понад 230 мільярдів доларів".


США залишаються як найбільшим отримувачем інвестицій, так і найбільшим інвестором. На другому і третьому місцях - Велика Британія та Китай.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG