Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса про реприватизацію "Криворіжсталі".


Зиновій Фрис


Прага, 25 жовтня 2005 (RFE/RL) - У вівторок провідні західні мас медіа вмістили публікації-відгуки про продаж у понеділок з аукціону металургійного комбінату "Криворіжсталь". Як відомо, новим власником абсолютної більшості акцій гіганту стала міжнародна компанія Mittal Steel Germany GmbH.

Економічний експерт телерадіокорпорації ВВС Родні Сміт написав: "Аукціон з продажу "Криворіжсталі" можна назвати прикладом прозорості". Власника ж міжнародної компанії "Міттал Стіл" – британця індійського походження Лакшмі Міттала – аналітик вважає таким, що "має репутацію бізнесмена, здатного відновити підприємства, які перебувають у занепаді". У багатьох не викликає подиву, що "Міттал Стіл" ще минулого року оцінила свої прибутки в 22 мільярди доларів.

Британська газета "Файненшл Таймс" результат аукціону з продажу "Криворіжсталі" називає несподіваним. Та й узагалі, за словами впливового видання ділових кіл, там нічого практично не відбувалося за планом.

"Це найвища ціна за одну приватизаційну угоду, яку отримувала досі якась з пострадянських держав", підкреслює газета. В іншій статті ця ж газета зазначає: ціна, яку погодився заплатити Міттал за "Криворіжсталь", встановлює нові стандарти вартості для українсткх активів". А полемізуючи з тими, хто вважає цю ціну надто високою, "Файненшл Таймс" наводить слова власника "Міттал Стіл": "Це остання велика приватизація в європейській сталеливарній промисловості, а сам комбінат – один із небагатьох вертикально інтегрованих: він має поклади залізної руди і сам себе забезпечує коксом".

Британська газета наводить думку фахівців і про ту роль, яку міг зіграти прямий ефір під час аукціону. З"ясувалося, що саме пряма телетрансляція справді мотивує учасників пропонувати найвищі ціни.

А австрійська Ді Прессе написала, що пряма трансляція аукціону взагалі розгорталася в стилі детективу: стало зрозуміло, що компанія Міттал Стіл готова заплатити будь-яку ціну. Для України, робить висновок Ді Прессе, аукціон став небувалим економічним і політичним успіхом. Маючи такі гроші, в уряду з"являється можливість виконати передвиборчі обіцянки – наприклад, виділити гроші на проведення запланованої соціальної програми. До того ж аукціон змив ганебне минуле, адже Криворіжсталь в народі вважали символом корупції та наживи представників попереднього режиму, вважає австрійська Ді Прессе.

Американське видання "Іnternational Нerald Тribune" зазначає, що для президента Віктора Ющенка вдалий продаж "Криворіжсталі" – це виконання його передвиборчої обіцянки. Для Юлії ж Тимошенко, продовжує газета, висока ціна за "Криворіжсталь" прийшла як запізнала перемога. Водночас вдалий перепродаж комбінату позбавив аргументів тих, хто виступав проти аукціону. ІНТ наводить слова аналітика київської інвестиційної фірми Андрія Дніпренка про те, що успішний продаж Криворіжсталі може спонукати Київ до агресивнішої програми приватизації.

Натомість інша американська газета, Wall Street Journal, вмістила статтю, що різко контрастує практично з усіма іншими публікаціями на тему перепродажу "Криворіжсталі". На думку видання, навіть попри такі успішні приватизаційні операції, популярність українського лідера падатиме. І це падіння його популярності посилює побоювання, що демократичні рухи в західному стилі в колишніх республіках Радянського Союзу, розквіт яких припав на останні два роки, починають розвалюватися на шматки і руйнуватися. Часткову причину проблем президента Ющенка, вважає автор статті в WSJ, полягає в тому, що революційна риторика погана для економіки.

Закордонних інвесторів ще раніше цього року налякала тривала дискусія про те, скільки компаній належить націоналізувати, аби скасувати підозірілі інвестиційні угоди. Очікується, пише часопис, що економічний ріст в Україні цього року складе лише 2 відсотки, у той час як минулого року він складав 12 відсотків.

Продаж металургійного комбінату "Криворіжсталь", цитує газета думку аналітика, свідчить про те, що уряд залишатиметься платіжноспроможним принаймні до березневих парламентських виборів. Однак дискусії з приводу деприватизації завдали такого великого збитку економіці, що, на думку аналітиків, аукціон з продажу Криворіжсталі буде останнім великим продажем підприємства за час перебування Ющенка на посаді президента.

Проблеми президента Ющенка, читаємо далі в статті американської газети, не лише в його помилковій економічній політиці. Попри те, що він є популярним символом "помаранчевої революції, як президент він є нетямущий, він часто ухиляється від своїх обов"язків, кажуть західні дипломати і аналітики. Досі не закінчилося розслідування злочинів, до яких була причетна колишня влада. Тестом у цьому сенсі для українців стало вбивство опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Офіційний Київ також ухиляється від розслідування зловживань на виборах 2004 року. Заарештували кілька десятків чиновників низького рівня, організатори ж фальсифікацій залишились на свободі. Не розслідували навіть справу про отруєння Ющенка, написала американська WSJ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG