Доступність посилання

ТОП новини

“Вечірня Свобода”: Рік минулий, рік майбутній – мистецький погляд.


Кирило Булкін Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 30 грудня 2005 року.

Кирило Булкін

Добрий вечір!

В ефірі “Вечірня Свобода”!

Тема: “Рік минулий, рік майбутній – мистецький погляд”. Мистецтво представлене музикою, а точніше співаною поезією, тому що для двох моїх гостей, окрім чудової музики, велику роль відіграють вірші, саме вірші, а не тексти.

Дозвольте представити тих, хто ділить зі слухачами передсвятковий настрій в останній за цей рік “Вечірній Свободі”. Люди відомі, регалії можна перераховувати довго. Але можна і назвати імена. Гадаю, що вони скажуть самі за себе. Вітаю в нашому ефірі Марію Бурмаку та Ігоря Жука.

Дякую, шановні гості, що знайшли змогу привітати у цю передноворічну пору слухачів “Свободи”. Сподіваюся почути і пісні і цікаві міркування творчих людей.

Зазвичай ми починаємо програму з такої візитної картки – стислої відповіді на запитання стосовно теми дня. Оскільки у нас програма особлива, то пропоную вислухати, як візитку пісню, яка б задала настрій на подальшу розмову. Звучать пісні у виконанні гостей студії

Тепер пропоную спочатку проводити старий рік, згадати, що у нього було гарного і не дуже. В цьому питанні дві сторони: особиста, персональна творча, а друга громадянська, безумовно, не чужа кожному з вас. Почнемо з особистого. Що було хорошого в цьому році, що не дуже? З якими почуттями персональними проводжаєте?

Марія Бурмака

З пісні слів не викинеш. Все, що було в цьому році, я думаю, що ще буде, то подій було дуже багато.

Рік був уже насичений, напружений і цікавий. Насамперед, рік почався у мене з того, що я записувала свої англомовні пісні з альбому “№9”, тому що наприкінці березня в мене була запланована, і вона відбулася, дуже цікава поїздка до Америки і Канади, де були концерти, переговори з продюсером співачки Сари Маклафлен з Канади, де я була запрошена прочитати лекцію в Колумбійському університеті.

В квітні були ще декілька концертів по Україні, участь у “Таврійських іграх” і концерти на початку травня, невеликий тур, який був Україною.

Я настільки була енергетично вичерпана, стільки багато всього відбувалося, що я вирішила 3 місяці абсолютно не спілкуватися з жодними журналістами. Я зрозуміла, що не можу коментувати все.

Деякі мені дзвонять і питають, які мої враження після міні-Давосу, або коли Україна вступить в СОТ, наприклад. Я вирішила що не повинна бути “всезнайкою”, тому не спілкувалася.

За цей час я сиділа дома, думала про вічне, думала, що я графоман, але так сталося, що протягом липня день в день я написала ті пісні, які становитимуть альбом, який вийде ось вже наступної весни.

В кінці липня ми з музикантами були на дуже цікавому фестивалі біля Нью-Йорку з усією групою. Я дитину свою брала туди. Потім мені ще вдалося трохи відпочити на морі. Потім були концерти на День незалежності та багато інших.

Восени робиться нова програма, робляться нові пісні. Перша з них “Не тому”. Можливо, слухачі бачили кліп на цю пісню, вже є на радіо і у вас.

Ігор Жук

Марічка у нас людина дуже цілеспрямована. У неї все довкола пісні крутиться, а у мене пісня одна з шести лап, які жуку належать. Крім того ще кіно, моя робота ще і комп’ютерна графіка. Я тісно зв’язаний з кінофестивалем анімаційних фільмів “Крок”. Вже другий рік підряд я не поїхав в Америку, тому що не було коли.

Закордоном був в Підмосков’ї, але на дуже гарному дитячому фестивалі авторської пісні в Сергієвому Посаді. На жаль, все менше дітей з України туди приїжджає. Мені дуже хочеться, щоб у нас теж щось таке з’явилося з авторської пісні дитячої.

Крім того, традиційно проплавав з кінофестивалем “Крок” вздовж Дніпра до Криму і назад. Було дуже багато цікавих гарних фільмів. Моїх там, правда, не було ще. За те 3 моїх фільмів у роботі. Зараз вже закінчили цікавий фільм про Інвера Ізмайлова, відомого нашого гітариста. Можливо, не стільки про Інвера, скільки про кримських татар.

Зараз ще 2 цікавих фільми в роботі. В наступному році ми їх закінчимо. В продовження нашої теми “Гореспіву українців”. Фільм “Vox populi”, мені здається, буде несподіваний поворот. Там буде дуже великий епізод з Майдану з великого хору, що співав. Ми були єдиною групою, яка знімала Майдан на кіноплівку, інші на відео знімались.

Кирило Булкін

Оцініть події року, що минає саме з громадянської позиції. Я знаю, що кожен з вас підтримував демократичні сили. Марію, здається, навіть називали “Музою Майдану”.

Що важче для творчої людини: пробивати стіну, в якому стані ми перебували десь той рік, чи потім, коли стіну пробито, то уламки розгрібати?

Марія Бурмака

Скажу зразу, що я не хочу вливатися в хор дуже багатьох людей, які говорять про своє розчарування подіями минулого року, тому що я і тоді і через якийсь час, півроку тому і зараз, напевно, і колись скажу, що я переживала найкращі моменти свого життя з багатьох причин.

Я ніколи себе не вважала політичною співачкою, жодного разу. Всі пісні, які писала, то мені просто боліло. Я писала про це пісні. Жодного разу я не робила пісні, як соцзамовлення, ні в 1989 році, ні в 1992, коли я написала пісню “Ми йдемо”. За 2 роки до цих подій я написала пісню “Не бійся жити”. Кожна з них на Майдані звучала так, ніби вона була спеціально написана.

Кожного разу для мене це був вибір не політичний, а моральний. Для дуже багатьох людей, якій вийшли на Майдан, я переконана, що це був більше моральний вибір. Я не могла бути ніде в іншому місці, аніж на Майдані. Співала на сцені тільки тому, що моя професія співати.

Ігор Жук

Я в принципі теж і не розчарований, теж щасливий за ті дні, які пережили на Майдані. Якщо і була революція, то тільки в одному – в тому, що ми в психології сприйняття нашої системи, що ми, нарешті, можемо щось самі вибирати. Виявляється, ми можемо таке робити.

Я не скажу, що у всіх була революція, бо багато людей були переконані, що ми можемо, якщо ми дійсно захочемо. Решта побачили, що це не пусті слова, а факт. То була велика революція у сприйнятті наших можливостей і нашого життя.

Кирило Булкін

Цей вибір, який було зроблено одними так, іншими так. Знову його робити українцям. Які передбачення? Якщо уявити, що через рік ми зберемося, то який настрій буде?

Марія Бурмака

Я б хотіла побажати всім, хто нас чує, якщо йдеться про вибір 2006 року, просто бути чесними з самими собою і відділяти зерна від плевели. Я і Ігор не беремо участі у політичній боротьбі, через те я говорю, як електорат.

Я сподіваюся, що українці, яких ми бачили рік тому, розумні люди, вони зроблять вибір, незважаючи на те, кого хто буде поливати брудом. По-друге, бути чесними з самим собою. По-третє, чесно робити свою справу.

Що стосується конкретно мене, то я би хотіла, щоб у мене була душевна гармонія, щоб я мала сили і душевні пориви для того, щоб писати пісні.

І собі і всім слухачам я бажаю дійсного особистого щастя!

Ігор Жук

Хотів би побажати того, що і бажала Марійка. Вона сказала, що ми не займаємося політичною боротьбою, але ми займаємося тим, що дає людям свідомо в тій, навіть політичній боротьбі, ми пробуємо людям якось нарощувати душі. Її дуже бракувало за часи руйнації наших душ.

Мені хочеться, щоб в Новому році відновлювалися душі якомога швидше, якомога краще, якомога глибше, щоб люди були свідомі свого життя і свідомо його вибирали. Більше нічого не треба, щоб вони мали достатньо знань і душі, щоб вибирати своє життя.

Кирило Булкін

Хочу побажати щасливого Нового року, вдачі, творчих успіхів! Сподіваюся на нові зустрічі!

Дякую всім, хто був з нами!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG