Доступність посилання

ТОП новини

Консул України в Чеській республіці: української мафії в Чехії більше немає.


Мар’яна Драч Прага, 10 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – За даними чеського уряду, які нещодавно наводив прем`єр Їржі Пароубек, нині в Чехії працює 90 тисяч українських громадян. А якщо до цього додати кількість нелегалів, то, на думку фахівців, ця цифра становить 150-200 тисяч. З якими проблемами заробітчани найчастіше звертаються до українських дипломатів у Чехії і як ті їх вирішують? Про це розмова із консулом України в Чехії Віктором Плєтніковим, який дав своє перше інтерв`ю на цій посаді радіо "Свобода". Віктору Плєтнікову 37 років, на дипломатичній службі з 1993-го року. Працював, зокрема, у консульському відділі посольства України в Чехії, яке очолив у жовтні 2005-го року.

Чи стали українці в Чехії нині частіше звертатися до консульства і з якими питаннями?

Віктор Плєтніков

За останні місяці цього року кількість звернень українських громадян збільшилася. В основному, це легально перебуваючі, які хочуть вирішити те чи інше питання. Переважно це обмін паспорта, бо в людей закінчуються вільні сторінки.

Мар`яна Драч

Раніше мені доводилося чути нарікання, що в консульстві мало бланків паспортів, гуляли навіть чутки, що це, мовляв, негласна політика української держави, щоб змусити заробітчан повертатися додому. Також люди скаржаться, що новий паспорт дорого коштує.

Віктор Плєтніков

Зараз обмін паспорта коштує 2 100 крон (близько 90 доларів), ціни встановлює МЗС. Проблем жодних з обміном немає, звичайно, якщо людина надасть всі необхідні документи.

Мар`яна Драч

Нещодавно громадськість сколихнув випадок, коли троє українських громадян фактично заживо згоріли в одному з робітичих гуртожитків біля Праги. Наскільки ця проблема, умови, в яких працюють українці, турбує українських дипломатів і що робить, зокрема, Консульство для того, щоб ці умови були належними?

Віктор Плєтніков

На жаль, не завжди наші громадяни працюють і проживають у належних умовах, і це, в першу чергу, залежить від працедавців, які надають їм цю роботу і це житло. Що стосується цього випадку у Мохові, де згоріло троє громадян, то, я на жаль, не бачив цього гуртожитку. Я приїхав, коли він вже згорів. Але мені говорили, що вікна були закриті металевою решіткою і громадяни просто не змогли вискочити звідти.

До нас часто звертаються наші громадяни щодо умов праці, умов проживання, йдуть нарікання на клієнтів (посередників), через яких вони працевлаштовані. Ті, в свою чергу, або затримують зарплату, або не виплачують по 2-3 місяці, а дають громадянину гроші тільки для того, щоб він якось прохарчувався. На жаль, це явище має місце в Чеській республіці, я маю на увазі клієнтство. Ті громадяни, які до нас звертаються, ми надаємо їм консультативну допомогу, розказуємо як вони можуть діяти в тій чи іншій ситуації, як змінити працедавця, тобто, проводимо в першу чергу роз''яснювальну роботу серед наших громадян.

Мар`яна Драч

Як ви проводите цю роботу? Ви допомагаєте лише людям, які до вас звертаються, чи українські диломати також ідуть в робітничі гуртожитки, прямо до людей?

Віктор Плєтніков

Нашими консульськими співробітниками на постійній основі здійснюється консульське виїзне обслуговування наших громадян у таких містах як Плзень, Чеське Будейовіце, Хомутов. Тобто, для громадян, які не можуть в силу різних обставин приїхати до нас (або їх з роботи не відпускають, або просто не мають часу приїхати в Прагу), у нас здійснюється виїзне консульське обслуговування. Ми здійснюємо там і прийом документів, і надаємо консультативну допомогу.

Мар`яна Драч

Близько року тому міністр закордонних справ України оголосив про створення центрів захисту трудових мігрантів за кордоном. Як такий центр діє в Чехії? Віктор Плєтніков

Цей центр у нас створений і до його складу увійшли як чеські адвокати, так і українські. Прийом громадян здійснюється у вівторок і в четвер з 15-ої до 17-ої години. Роботою центру в даний момент керую я.

Мар`яна Драч

Українські заробітчани часто змушені звертатися до посередників у Чехії, щоб вони діставали необхідні довідки. Що робиться для того, щоб зменшити бюрократизм, чи ведуться переговори на рівні урядів, щоб людям було простіше працювати в Чехії?

Віктор Плєтніков

Наскільки мені відомо, в чеському посольстві в Україні буде людина, яка буде безпосередньо займатися працевлаштуванням. Вона буде володіти всією інформацією щодо робочих місць на території Чеської республіки і тільки вона буде приймати документи на оформлення робочих віз громадянам України. Це робиться для того, щоб обмежити це явище клієнтства, тобто, щоб документи не йшли через посередників, а безпосередньо здавалися громадянином. На жаль, я точно не можу сказати, коли з чеського боку це буде заведено.

Мар`яна Драч

Скільки українців зараз сидить у чеських тюрмах і за які злочини люди потрапляють за ґрати?

Віктор Плєтніков

Станом на кінець минулого року у в''язницях перебувало засуджених 261 особа. Під слідством перебувало 120 осіб, це мається на увазі за скоєння більш-менш тяжких злочинів. Дуже багато наших громадян скоюють такий злочин, як порушення візового режиму. Сидять за крадіжки, завдання шкоди здоров''ю, пограбування.

Мар`яна Драч

От Ви згадали про порушення візового режиму. Це адміністративне покарання, чи за це кидають у в''язницю?

Віктор Плєтніков

171-ша стаття Карного Кодексу Чеської республіки передбачає позбавлення волі за невиконання відповідного рішення органів держави перебування від 3 до 6 місяців. Тобто, тут це вважається як кримінальний злочин.

Мар`яна Драч

А за візи багато українців сидить?

Віктор Плєтніков

Точної цифри немає, оскільки вона постійно змінюється.

Мар`яна Драч

Немало українок залучені до секс-бізнесу в Чехії. Наскільки серйозною, на Вашу думку, є ця проблема?

Віктор Плєтніков

У нас як такої проблеми немає, останнім часом звернення наших громадянок щодо їхньої сексуальної експлуатації на території Чеської республіки майже не було.

Мені відомо, що тут перебувають 4 громадянки України, які є під захистом програми свідків, співпрацюють з Міністерством внутрішніх справ Чеської республіки, тут вони перебувають з 2004-го року, з початку 2005-го року. Свого часу вони були привезені обманним шляхом з метою сексуальної експлуатації. Зараз вони дають покази.

Але такого явища як сексуальна експлуатація наших громадян немає, немає масового звернення наших громадянок щодо їхньої сексуальної експлуатації на території Чеської республіки.

Мар`яна Драч

Хотілося б почути Вашу думку про таке явище як організована злочинність, адже в чеській персі нерідко можна прочитати про так звану українську мафію, яка тут діє. Що Вам відомо про злочинні угруповання в Чехії за участі українських громадян?

Віктор Плєтніков

Наскільки мені відомо, українські злочинні угруповання діяли тут в 1997-му, 1998-му, 1999-му роках, до 2000-го року. Потім завдяки діям чеських компетентних органів ці всі угруповання були розкриті. В мене такої інформації немає, що на даний момент тут на території Чеської республіки є якісь організовані злочинні угруповання, до складу яких входять громадяни України. Ні, ну звичайно є, але це не так, як було наприкінці 90-их років.

Мар`яна Драч

Хотілося б дізнатися, що робить Ваш попередник Ігор Кушнір, який був до Вас консулом України в Чехії. Одна з громадських організацій звинувачувала його тому, що він перешкоджав проведенню вільних виборів у 2004-му році. Вони зняли кадри, як пан Кушнір намагався розбити відеокамеру спостерігачів і ці кадри продемонстрували днями в Празі під час прем''єри документального фільму про українських заробітчан "Невидимі люди." Що Ви можете сказати про це?

Віктор Плєтніков

Я можу єдине сказати: Ігор Петрович відпрацював тут термін закордонного відрядження і від''їхав до Міністерства закордонних справ і там працює у даний момент. Щодо звинувачень, що він перешкоджав проведенню виборів, то на мою думку, вони абсолютно безпідставні.

Мар`яна Драч

Наближаються нові вибори. Під час минулої виборчої кампанії я на власні очі бачила на дільниці в Празі, як деякі люди буквально плакали через те, що їх не включили до виборчих списків. Яка зараз ситуація з підготовкою списків і що потрібно для того, щоб можна було спокійно проголосувати 26-го березня?

Віктор Плєтніков

Списки були складені нами ще раніше, це було у вересні минулого року на підставі консульського обліку, як тимчасового, так і постійного. Зараз людина, яка хоче проголосувати і її немає списках, вона може до 18-го березня цього року подати заяву, щоб її включили в списки виборців. Тобто, прийти до виборчої дільниці, перевірити наявність себе в списках. Якщо немає, то подати заяву і потім рішенням виборчої комісії її включають у списки виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG